Műholdas felvételekből újabb észak-koreai atomrobbantást jósolnak

Japán sajtóértesülések szerint Észak-Korea feltehetően újabb föld alatti atomrobbantásra készül. Erre amerikai műholdfelvételekből következtetnek, amelyeken látszik, hogy alagutat építenek az egyik korábbi atomrobbantás helyszínén. A japán kormány szerint egyelőre nem lehet biztosan megmondani, mire készül Észak-Korea.

Amerikai műholdas felvételekből arra lehet következtetni, hogy Észak-Korea egy újabb, immár harmadik föld alatti atomrobbantásra készül - közölte csütörtökön a japán média. A Kyodo hírügynökség amerikai katonai szakértőkre hivatkozva közölte: műholdas felvételeken haditechnikai eszközök gyakoribb mozgása figyelhető meg az ország északkeleti részén fekvő nukleáris gyakorlótéren. Emellett nagy földrakás látható, ami arra utal, hogy alagutat építenek, és egy újabb atomrobbantásra való készülődés zajlik.

A felvételek október 27-én készítette a DigitalGlobe amerikai vállalat térképészeti műholdja. A Nikkei című japán lap úgy tudja, a japán kormány csütörtökre virradóra kapott értesítését arról, hogy Észak-Korea vélhetően ismét atomrobbantásra készül. A japán kormány ezután kapcsolatba lépett az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával, illetve próbál további információkhoz jutni.

Japán kormánytisztviselők szerint az észak-koreai szakértők egy olyan alagútnál folytatják az előkészítő munkálatokat, amelyet már használtak atomrobbantásra. Nem lehet kizárni - mondják - hogy a megkezdett munkálatok egy újabb kísérleti atomrobbantás előkészületei, de egyelőre nehéz megítélni, hogy Észak-Korea valóban erre készül-e.

A kommunista állam 2003-ban felmondta az atomsorompó-szerződést, s azóta két kísérleti atomrobbantást hajtott végre, 2006-ban és 2009-ben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK