Nagyhatalmú jakuzafőnököt tartóztattak le Japánban

Vágólapra másolva!
Több mint száz rendőr bevetésével vették őrizetbe a legnagyobb japán jakuzacsoport második legfontosabb vezetőjét csütörtökön. A férfit Japánban zsarolással gyanúsítják, de ő tagadja a vádakat. Mivel bűnszervezetének vezére már börtönben ül, az ő letartóztatásával gyakorlatilag ismét lefejezték a japán bűnözők mintegy felét irányító csoportot.
Vágólapra másolva!

Letartóztatták a legnagyobb japán jakuzacsoport második számú vezetőjét - közölte csütörtökön a japán rendőrség. A Jamagucsi-gumi csoport 63 éves főnökét zsarolással gyanúsítják. A férfi tagadja az ellene felhozott vádakat, de nem állt ellen a letartóztatásnak.

Takajama Kijosit otthonában, Kobe városában tartóztatta le a rendőrség, az elfogáshoz mintegy 140 rendőrt mozgósítottak - írja a Jiji Press japán hírügynökség. A rendőrség gyanúja szerint Takajama társaival együtt negyvenmillió jen védelmi pénzt szedett be egy építőipari vállalkozótól 2005 és 2006 között.

A japán rendőrség tavaly szeptemberben hirdetett harcot az ötvenezer japán bűnözőt irányító Jamagucsi-gumi egyik szárnya, a Kodokaj ellen. Jake Adelstein japán jakuzaszakértő szerint a nagyjából négyezer tagot számláló csoport ellen azóta lépnek fel ilyen erélyesen a hatóságok, hogy az megszegte a rendőrséggel eddig fennálló íratlan törvényeket, és rendőrökre, valamint civilekre támadt. A Kodokajt vezető Takajama letartóztatása fontos része ennek a harcnak, és komoly kárt okoz a szervezetnek - véli a hírügynökség által megszólaltatott szakértő.

A japán bűnözők több mint fele a Jamagucsi-gumi irányítása alatt áll. A szervezet elsőszámú vezetője, Sinoda Kenicsi jelenleg illegális fegyverviselés miatti börtönbüntetését tölti.