Nem érte meg tárgyalását a 89 évesen megvádolt náci őr

Vágólapra másolva!
Még bírósági tárgyalásának kezdete előtt meghalt az a náci őr, akit háborús bűnökkel vádoltak meg Németországban. Az őr korábban elismerte, hogy egy lengyel haláltáborban volt őr, de 89 évesen már nem érte meg a felelősségre vonást. Samuel Kunz ügyét valószínűleg februárban kezdték volna tárgyalni.
Vágólapra másolva!

Meghalt egy háborús bűnökkel vádolt egykori náci táborőr, még mielőtt bíróság elé tudták volna állítani Németországban - közölte hétfőn a bonni bíróság. Samuel Kunz a múlt csütörtökön, 89 évesen halt meg Bonn melletti otthonában, a férfi ellen júliusban emeltek vádat háborús bűnök miatt.

A férfit azzal vádolták, hogy a II. világháborúban köze volt 430 ezer zsidó megöléséhez és egyéb bűncselekményekhez a lengyelországi Belzecben létesített haláltábor őreként. A náci bűncselekmények kivizsgálásával megbízott dortmundi ügyészség közlése szerint pere valószínűleg februárban kezdődött volna.

Kunz évtizedeken át háborítatlanul élt Németországban. Ügye a szintén náci háborús bűnökkel vádolt John Demjanjuk elleni müncheni eljárás során, régi iratok tanulmányozása közben került elő. Az akkori felfedezések miatt áprilisban a harmadik helyre került a náci háborús bűnösök felkutatását végző Simon Wiesenthal Központ által leginkább keresett személyek listáján.

"Bosszantó"

Samuel Kunz a hatóságok előtt korábban elismerte, hogy a belzeci haláltábor őre volt 1942 januárjától 1943 júliusáig. "Tisztában voltunk vele, hogy a táborban kivégezték és elégették a zsidókat. Minden nap éreztük a szagot" - mondta a nyomozóknak.

A vádirat szerint Kunz a foglyokat szállító vonatok kiürítésétől kezdve az áldozatok gázkamrákba való beterelésén át a holttestek tömegsírokba helyezéséig a gyilkosságok teljes folyamatában részt vett. Ezenkívül a vád szerint saját maga lőtt agyon tíz zsidó foglyot.

Efraim Zuroff, a központ igazgatója Kunz halálát "nagyon bosszantónak" nevezte, és arra buzdította a német hatóságokat, hogy gyorsítsák meg az eljárást a többi hasonló ügyben. Hozzátette ugyanakkor, hogy Kunz esetében legalább annyiban igazságot szolgáltattak, hogy az ügy a vádemelésig eljutott.

Kunz annak idején meglehetősen szerény helyet foglalt el a náci hierarchiában, a német igazságszolgáltatás sokáig nem is foglalkozott a hozzá hasonló táborőrök felelősségre vonásával. Az utóbbi évtizedben azonban fiatal ügyészek új nemzedéke lépett színre, akik valamennyi, még élő náci gyanúsítottat bíróság elé akarják állítani.