Elakadt a bányászok mentése Új-Zélandon

Vágólapra másolva!
Apró, távirányítású robotot eresztenek le abba az új-zélandi bányába, ahol pénteken robbanás törtánt, és 29 bányász eltűnt. A robot a veszélyes gázok koncentrációját méri - amíg ezek túl magasak, nem lehet megkezdeni a mentőakciót. Hétfőn a rendőrség bejelentette, nem kizárt, hogy már nincsenek életben a mélyben rekedt bányászok.
Vágólapra másolva!

Nem kizárt,hogy már nem élnek azok az új-zélandi bányászok, akikkel azóta nincs kapcsolat, hogy három napja robbanás történt a bányában, ahol dolgoztak - jelentette be hétfőn a helyi rendőrség. "Még mindig bizakodóak vagyunk, de az összes eshetőséget számba véve gondolnunk kell arra is, hogy a balesetnek lehetnek halottai" - mondta Gary Knowles rendőrfelügyelő.

Az új-zélandi South Island nyugati részén található Pike River bányában pénteken történt robbanás. Két embernek sikerült a felszínre jutnia, de 29 vájár a mélyben rekedt.

A mentőalakulatok hétfő estére készülnek el azzal a főaknába vezető járattal, amelyen egy speciális robotot engednek majd le, hogy az megállapítsa a bányában lévő veszélyes gázok koncentrációját. A robot fő feladata az lesz, hogy megállapítsa a bányában lévő veszélyes gázok koncentrációjának a mértékét. A bányát elöntő mérgező gázok miatt ugyanis még nem ereszkedhetnek a mélybe a mentőalakulatok.

A távirányítású robotot a hadsereg bocsájtotta a mentők rendelkezésére. Egy kamerát is felszereltek rá, hogy felvételeket készítsen a mélyben uralkodó állapotokról. Hétfőn nap közben a robot lejuttatásához szükséges 15 centiméteres lyukat fúrják. .

A 17 és 62 év közötti bányászokról a baleset óta nincs hír. Valamennyiüknek van mentőfelszerelése és oxigénpalackjai, illetve élelmiszer- és vízkészletet is tárolnak a mélyben, ami táplálja a reményt, hogy életben vannak.