Le akarta váltani Ahmadinezsád elnököt az iráni parlament a Wall Street Journal szerint

Vágólapra másolva!
Le akarták váltani Ahmadinezsád elnököt az iráni képviselők a napokban, de az ország legfőbb vezetője eltérítette őket a tervüktől - írja a Wall Street Journal. A lap szerint képviselők törvénysértésekkel is megvádolták az elnököt.
Vágólapra másolva!

Az iráni parlament le akarta váltani Mahmúd Ahmadinezsád elnököt, de az ország legfőbb vezetője, Ali Hamenei utasítására a képviselők elálltak ettől - írta iráni lapértesülésekre hivatkozva kedden a The Wall Street Journal (WSJ). A képviselők ezután egy újabb petícióban kérelmezték, hogy vitára bocsáthassák az államfő leváltásának kérdését, ami az amerikai lap szerint újabb jele az iráni vezetésben megmutatkozó megosztottságnak.

A képviselők azután kezdeményezték az elnök elmozdítását, hogy a kormány és a parlament között közvetítő, ultrakonzervatív vallási vezetőkből álló Őrök Tanácsa szombaton javasolta Hamenei ajatollahnak: korlátozza a törvényhozás jogköreit és engedélyezzen nagyobb mozgásteret Ahmadinezsádnak.

Az 1979-es iráni iszlám forradalom óta először fordult elő, hogy képviselők parlamenti eljárást kezdeményeztek az államelnök elmozdítására. A WSJ szerint a törvényhozás hétfőn vitatta meg azt a négy prominens parlamenti képviselő által beterjesztett jelentést, amely 14 rendbeli törvénysértéssel vádolta meg Ahmadinezsádot. Vádlói egyebek között azt állították az iráni államfőről, hogy 9 milliárd dollár értékben törvénytelenül importált benzint, kőolajat és földgázt, hogy megakadályozta a költségvetés átláthatóvá tételét és hogy parlamenti jóváhagyás nélkül 590 millió dollárt vont ki az ország valutatartalékaiból.

A jelentés rámutat, hogy az elnök és kabinetje köteles döntéseivel elszámolni a parlament előtt, s hogy a kormány által elkövetett jogsértések ártanak a rendszernek. A képviselők felelősségre vonási kísérlete az amerikai lap szerint az Iránban kialakult közhangulatot tükrözi, miután Ahmadinezsád kilátásba helyezte, hogy - a nemzetközi szankciók hatására - fokozatosan megvonja az élelmiszerek, az üzemanyag és közszolgáltatások központi ártámogatását.

A legfelső vezető beavatkozása nyomán a teheráni törvényhozásban aláírásgyűjtés indult, hogy a tiltás ellenére mégis megkíséreljék az államfő leváltását. Musza Reza Szervati, a parlament költségvetési bizottságának elnöke hétfőn közölte, hogy az eljárás elindításához szükséges 74-ből 40 aláírást már megszereztek. A legfőbb vezető beleegyezése nélkül a parlament nem lesz képes leváltani Mahmúd Ahmadinezsádot - írta a WSJ.