A tömeg alatt hintázó híd miatt törhetett ki a pánik Kambodzsában

Vágólapra másolva!
"Leszakad a híd!" - az elsődleges vizsgálatok szerint ezzel a felkiáltással tört ki a pánik hétfőn Kambodzsában a Gyémánt hídon, ahol több mint 450 ember halt meg a tülekedésben. A kormány szerint az is hozzájárulhatott a tragédiához, hogy sok vidéki volt a hídon, akiket felkészületlenül ért a kialakult helyzet. Az áldozatok hozzátartozói a rendőrség felelősségét firtatják. Csütörtökön gyásznapot tartanak az áldozatok emlékére.
Vágólapra másolva!

Az elsődleges vizsgálatok szerint a híd mozgása miatt tört ki pánik a Gyémánt hídon hétfőn Kambodzsa fővárosába - írja a BBC. A tolongásban több mint 450 ember meghalt és több százan megsebesültek. (A tragédiáról ebben a korábbi cikkünkben olvashat bővebben.) A tömeg egy fesztivál zárónapjára gyűlt össze, a kormány vizsgálata szerint körülbelül 7-8 ezren lehettek egyszerre a hídon, amikor az a tömegtől mozogni, ingani kezdett.

"Valaki elkezdett kiabálni, hogy a híd összedől, aztán hogy embereket megcsapott az áram, és hogy az acélkábelek elszakadtak, így aztán az emberek nyomni kezdték egymást, elestek, és a tragédia megtörtént" - magyarázta a történteket Prum Sokha, a vizsgálóbizottság elnöke. A vizsgálóbizottság szerint a hídon sok vidéki ember is volt, akiket felkészületlenül ért a helyzet, mert nem tudták, hogy az ilyen hidak gyakran mozognak - írja a BBC. A brit lap szerint sok áldozat hozzátartói a rendőrök felelősségét firtatják. "Hogyan hagyhatták, hogy ez megtörténjen?" - kérdezte egyikük.

Kambodzsában csütörtökön nemzeti gyásznapot tartanak az áldozatok emlékére, és országszerte elkezdik eltemetni a halottakat.