Ötven nap után mentették ki az óceánon sodródó tiniket

Vágólapra másolva!
Már halottnak nyilvánították azt a három szamoai fiatalt, akik október elején tűntek el egy félreeső atollról, de szerdán megtalálta őket egy halászhajó. A 14-15 éves fiúk kókuszdión, tengeri madáron és esővízen éltek.
Vágólapra másolva!

Ötven napig sodródott a Csendes-óceánon 3 szamoai tizenéves egy kis hajóban, mire kimentették őket. Az alumínium csónakjukkal október 5-én a félreeső Atafi-atollnál eltűnt 14-15 éves fiatalokat már halottnak nyilvánították az őket hiába kereső hatóságok, és a szüleik is feladták a reményt, amikor mégis rájuk találtak - jelentette a brit Telegraph.

Szerdán vette észre csónakjukat egy új-zélandi halászhajó - a San Nikunau -, amely messze letért szokásos útvonaláról. Körülbelül 800 mérföldet sodródtak a tengeren, miközben elsősorban kókuszdiókon éltek, de egy alkalommal el tudtak ejteni egy tengeri madarat is. A megmenekülésük előtti napokban már tengervíz ivására fanyalodtak, mivel nem esett eső, amit felfoghattak volna ivóvíznek. A San Nikunau legénysége szerint már nem sokáig maradhattak volna életben, ha nem bukkannak rájuk.

A fiatalok meglepően jó állapotban vészelték át a sodródást a nyílt tengeren: megégett őket a nap, és nagyon lesoványodtak, de ennek ellenére jó hangulatban és egészségben voltak. A hajón tartózkodó orvos infúzióra kötötte a fiatalokat, majd óvatosan vízzel és gyümölcsökkel kezdte őket táplálni. Várhatóan egy napon belül partra teszik őket Suvában, a Fidzsi-szigetek fővárosában.