Tömegesen hívja haza oroszországi vendégmunkásait Észak-Korea

Vágólapra másolva!
A két Korea közötti háború előszelét jelentheti az Independent szerint, hogy Oroszországban élő észak-koreai vendégmunkások tömegei indultak el Észak-Koreába. A hivatalos adatok szerint 20 ezer észak-koreai él Oroszországban, fizetésük nagy része a phenjani kormányt gazdagítja.
Vágólapra másolva!

Észak-koreai vendégmunkások tömegei indultak meg Oroszország távol-keleti részéből hazájukba - írja az Independent honlapja helyi médiumokra hivatkozva. Az Independent szerint az észak-koreai vezetés amiatt vezényli haza a vendégmunkásokat, mert a két Korea közötti küszöbön álló háborúban szükség lehet rájuk a hadműveletekben.

A vlagyivosztoki Vladnews hírügynökség szerint Nakoda városból a két Korea közötti keddi tűzpárbaj után nem sokkal hagyták el a várost az észak-koreai vendégmunkások, és indultak el hazájukba. "A kereskedők elhagyták boltjaikat, és az építőmunkások elhagyták az építkezéseket, hogy a környéken dolgozó észak-koreai titkosügynökökkel együtt Észak-Koreába menjenek" - közölte az ügynökség.

Az orosz bevándorlási hivatal adatai szerint 2010 elején mintegy 20 ezer észak-koreai vendégmunkás dolgozott az országban, többségük építkezéseken. A vendégmunkásokat északi titkosügynökök felügyelik, és fizetésük nagy részét a kommunista rezsimnek utalják. "Az észak-koreai kormány több ezer embert küld Oroszországba, hogy így tegyen szert bevételekre" - mondta Simon Osztrovszki újságíró, aki felfedezett egy titkos szibériai fakitermelő-üzemet, ahol csak észak-koreaiak dolgoznak.

Észak-Korea egy rövid szakaszon határos Oroszországgal, Vlagyivosztok mintegy 160 kilométerre fekszik a koreai határról. A városban két észak-koreai étterem is működik.

A hivatalosan 1950 óta háborúban álló Észak-Korea és Dél-Korea között rendkívül feszült a viszony, miután kedden az északiak tüzet nyitottak egy, a déliek szuverenitása alá tartozó szigetre, két ember halálát okozva.