Újabb városrészt ostromoltak meg a drogbandákkal küzdő riói rendőrök

Vágólapra másolva!
Ismét több ezer kommandós és katona ostromolta meg Rio de Janeiro egyik nyomornegyedét, hogy kiűzze onnan a területet ellenőrző drogkartell embereit. A rendőrök a héten már a második támadást hajtják végre, hogy megtisztítsák a várost az egyre erősödő bűnözéstől.
Vágólapra másolva!

Több ezer rendőrségi kommandós és tengerészgyalogos rohamozta meg helyi idő szerint vasárnap reggel a drogkereskedők egyik fellegvárát Rio de Janeiro egyik északi nyomornegyedében. Helyszíni tudósítók szerint ez az eddigi legnagyobb hatósági fellépés a drogcsempészek ellen Rióban.

A rendőrök és katonák körbevették a negyedet, és négy ponton át nyomultak be a drogcsempészek fellegvárának számító Morro do Alemao nyomornegyedbe - mondta a városi rendőrség vezetője, Allan Turnowski a brazil Globo TV-nek. A BBC szerint a helyszínen tűzharc zaját lehetett hallani.

Az akcióban közel 2600 rendőrségi kommandós és tengerészgyalogos vett rész, akiket páncélozott rendőrségi helikopterek és katonai járművek támogattak. A riói katonai rendőrség főnöke közölte, hogy a vártnál kisebb ellenállásba ütköztek, és ellenőrzésük alá vonták a városrészt.

Több tucat halott egy hét alatt

A támadás egy egy hete tartó akció része, amelyben már több tucat ember vesztette életét - írja a BBC. A riói rendőrök két napja egy másik nyomornegyedet is megostromoltak, amelyet szintén drogbandák tartottak ellenőrzésük alatt. A Vila Cruzeiro nevű bádogváros bevételénél tűzharc bontakozott ki, amelyben 8 ember meghalt, egy rendőr pedig megsérült: a támadás végeredménye az lett, hogy a drogbandák fegyveresei a szomszédos Almeaóba vonultak vissza (erről itt olvashat). Ezt a területet támadta meg vasárnap újabb erőkkel a rendőrség.

A nyomornegyedben a gyanú szerint több száz drogkereskedő rejtőzött, akiknek a rendőrség ultimátuma szerint szombat estig kellett volna megadnia magát - írja a BBC. A hatóságok figyelmeztettek, hogy erőszakot fognak alkalmazni, ha szükséges: a helyi beszámolók szerint azonban csak mintegy 30 ember adta meg magát harc nélkül a feltételezett 600 főből.

A hatóságok célja a támadásokkal az, hogy 2014-re - amikor olimpiát rendez város - megtisztítsák Riót a bandáktól. Rió brazil szövetségi állam közbiztonsági igazgatója szerint nemcsak a bandák tagjainak letartóztatása fontos, de az is, hogy megfosszák őket biztos hátországuktól, elvegyék tőlük az általuk ellenőrzött területeket.