Angliában és Szlovákiában is küzdenek a havazással

Vágólapra másolva!
Több száz iskolát és több repülőteret is be kellett zárni Észak-Angliában és Skóciában az erős havazás miatt, amely az előrejelzések szerint kedden elérheti Londont is. Németországban a müncheni repülőtéren okoz fennakadásokat a havazás, Csehországban és Szlovákiában pedig több hegyvidéki út vált járhatatlanná.
Vágólapra másolva!

Szokatlanul erős havazás okoz fennakadásokat Európa több országában is. A BBC tudósítása szerint Anglia északi részén és Skóciában. Newcastle környékén több mint 15 centiméter hó esett, ezért 450 iskolát kellett bezárni, illetve nem működik az Edinburgh-i, a Durham Tees Valley-i és a Newcastle-i repülőtér sem. Yorkshire grófságban az utakra fagyott csapadék okoz gondokat, több súlyos baleset is történt, ezért lezártak több forgalmas autóutat.

Angliában 1993-ban esett utoljára novemberben ilyen nagy mennyiségű hó. A helyi önkormányzatok szövetsége azt tanácsolta tagjainak, hogy halmozzanak fel sót, mivel a meteorológiai további havazást jelez. A hatóságok a vészhelyzet miatt 28 ezer tonna sót rendeltek Peruból. A figyelmeztetés szerint kedden a havazás kiterjed az ország déli részére, így London környékére is.

Gondokat okoz az erős havazás Németországban is. A müncheni reptéren már hétfőn reggel 9 óráig 30 járat indulását kellett elhalasztani, illetve törölni. A reptér szóvivője a német Bild napilapnak azt mondta: további fennakadások várhatóak, mivel sok járat késében van. A sok hó és az aszfalt jegesedése miatt felváltva tisztítják a két le-, illetve felszálláshoz használt kifutót. A legnagyobb német reptéren, a Frankfurtban menetrend szerint indítják, illetve fogadják a járatokat.

Fennakadásokat okozott a közlekedésben hétfőn a sűrű havazás Szlovákiában és Csehországban is. A főutak kellő óvatossággal járhatóak ugyan, de számos alsóbbrendű út, elsősorban a hegyvidékeken, a kidőlt fák és a letört ágak miatt járhatatlan, és le van zárva. Szinte mindenütt havazik, azért a szlovák és a cseh rendőrség egyaránt felszólította az autósokat, vezessenek óvatosan, s akinek nem feltétlenül szükséges, az ne üljön kocsiba.

Közép-Szlovákiában már vasárnap óta le vannak zárva a kamionforgalom előtt a Dóval (Donovaly) és a Sturec hegyi átkelők. Breznóbánya (Brezno) környékén szintén járhatatlan néhány út, s a kamionokat kitiltották a térségből. Kelet-Szlovákiában Eperjes, Kassa és Rozsnyó környékén több helyen kidőlt fák akadályozzák a forgalmat. A hóban elakadt vagy árokba csúszott kocsikat a tűzoltók mentették ki.