Utcára szólította híveit az ellenzék a haiti választás után

Haiti parlamenti és elnökválasztás
Vágólapra másolva!
Csalással vádolja a kormánypártot a vasárnapi haiti elnökválasztás után tizenkét ellenzéki elnökjelölt, és közös nyilatkozatukban az utcára szólították híveiket. Az ENSZ is kritizálta a választás szabályosságát.
Vágólapra másolva!

A tizennyolc elnökjelölt közül tizenkettő szerint a kormánypárt javára csaltak a vasárnapi haiti elnökválasztáson - olvasható a BBC honlapján. A BBC szerint vasárnap több ezer ember tiltakozott a főváros, Port-au-Prince utcáin, hogy a választási eredményeket semmisítsék meg, az ENSZ pedig "mély aggodalmának" adott hangot.

Hírügynökségi jelentések szerint a tüntetők és a rendőrök összecsapásának legkevesebb két áldozata van. A BBC Haitin tartózkodó tudósítója szerint is több választási csalás is történt, a választás lebonyolítását is rossznak nevezte, sokan például nem tudták, hogy hol kell szavazniuk, sok szavazóhelyiség pedig órákkal a meghirdetett időpont után nyitott meg.

A tizenkét, csalást gyanító jelölt közös nyilatkozatban szólította fel híveiket az utcai demonstrációkra a kormány és a választási bizottság ellen. Az egyik ellenzéki vezér, Mirlande Manigat szerint több szavazókörben már akkor tele voltak szavazóurnák, mielőtt a szavazás megkezdődött.

A választások első részeredményeit december 5-én fogják nyilvánosságra hozni, a végeredményt pedig december 20-én fogják kihirdetni. A választás akkor eredményes, ha egy jelölt megszerzi a szavazatok több mint 50 százalékát. Ha nem lesz ilyen jelölt, a két legtöbb szavazatot kapó jelölt a január 16-i második fordulóban mérheti össze erejét.

Forrás: AFP
Michael Joseph Martelly elnökjelölt (középen) és Wyclef Jean haiti származású rapper (telefonnal) tüntetésre hívják fel szimpatizánsaikat. Nézzen képeket a haiti választásokról, kattintson a fotóra!