A folyamat életben tartása lehet a cél az idei klímacsúcson

Vágólapra másolva!
Hétfőn nyílt meg az ENSZ klímacsúcsa a mexikói Cancúnban, de a jóval kevesebb érdeklődés és elvárás kíséri, mint a tavalyi, koppenhágai csúcstalálkozót. A legfőbb cél az lehet, hogy ne rekedjen meg a folyamat.
Vágólapra másolva!

Nem túl nagyok a várakozások az ENSZ idei klímacsúcsa előtt, amit a mexikói Cancúnban rendeznek - olvasható a BBC honlapján. A tavalyi, koppenhágai konferenciával ellentétben az az általános álláspont, hogy a november 29-e és december 10-e közötti találkozón semmilyen nagy ívű terv nem fog készülni a környezetvédelem érdekében.

Amiatt sem várható komolyabb vita, mert a BBC szerint a legtöbb országnak az a célja, hogy a folyamat ne fulladjon ki, inkább az informális egyeztetéseken lehet a hangsúly. További ellentét a koppenhágai klímacsúccsal szemben, hogy a résztvevő országok többsége vezető politikusai nélkül képviselteti magát az eseményen.

A találkozó célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy újra növekszik a szén-dioxid-szennyezés a globális recesszió miatti kisebb csökkenés után, valamint az, hogy figyelmeztesse a világ országait: továbbra sem elégségesek azok az intézkedések, amelyeket a globális felmelegedés ellen tesznek.

"Az egész folyamat szétesőben van, először ezt kellene elismerniük az országoknak. Mindegyik országnak saját terve van a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, de legalább néhány alapvető dologban össze kellene hangolniuk az elképzeléseiket" - mondta a találkozó előtt a brit delegáció vezetője Lord Prescott.