Újabb támadás érte a WikiLeaks szervereit

Vágólapra másolva!
A WikiLeaks szerint két nappal a vasárnapi után újabb, ezúttal erősebb támadás érte a titkos amerikai dokumentumokat szivárogtató szervezet honlapját.
Vágólapra másolva!

Kedden a hétvégéinél nagyobb szabású informatikai támadás érte a titkos amerikai dokumentumokat szivárogtató WikiLeaks honlapját, emiatt a honlap elérhetetlenné vált az internetezők számára.

A legutóbbi támadást egy The Jester (udvaribolond) álnevet használó amerikai hacker vállalta magára, aki saját bevallása szerint hazafias célból, többek közt az USA külföldön állomásozó katonáinak védelme érdekében követte el a támadást, korábban pedig szélsőséges iszlám rendszerek voltak célpontjai.

A WikiLeaks - akárcsak hétfőn - a Twitteren közzétett üzenetében közölte az újabb támadást. Ennek keretében vírusokkal fertőzött számítógépek tízezreiről egyidejűleg indítottak lekéréseket a szervezet szerverei felé, mellyel túlterhelték azt, így a látogatók nem férhetnek hozzá tartalmához. A második támadást egyelőre senki nem vállalta magára.

A WikiLeaks a diplomáciai sürgönyök kiszivárogtatását célzó legutóbbi kampánya előtt valamelyest felkészült az ilyen jellegű támadásokra, az oldalt ugyanis három különböző IP-címen elérhető rendszerek szolgálják ki, ez azonban nem bizonyult elegendő védekezésnek - nyilatkozta blogján a Netcraft internetes cég szakértője, Paul Mutton. A szakember szerint nem valószínű, hogy a második támadás is a The Jester nevű hacker műve, mivel ő saját Twitter-fiókján előre be szokta jelenteni akcióját, erre pedig ezúttal nem került sor.