Feszültséget okozott a söradó a szlovák koalícióban

Vágólapra másolva!
Bár Iveta Radicová kormányfő szerint a koalíció megállapodott a sör jövedéki adójának emeléséről, a szükséges szavazatok hiányában a parlament mégsem fogadta el a törvényjavaslatot. Radicová komoly problémának nevezte az esetet.
Vágólapra másolva!

"A kisebb és a nagyobb sörgyárak szempontjából kedvező kompromisszumos javaslatot fogadtunk el. Megegyeztünk. Tárgyaltam az össze frakcióval, hogy támogatják-e a javaslatot, semmilyen kifogást nem emeltek" - jelentette ki Radicová a kormányülés után.

Az Új Szó honlapja azt írja, hogy a parlament nem fogadta el a sör jövedéki adójának emelkedéséről szóló javaslatot. Ivan Miklos pénzügyminiszter szerint a kérdésben megegyezett a koalíció, a szavazáskor azonban csak 73 képviselő nyomta meg az igen gombot, négy kereszténydemokrata honatya tartózkodott a szavazástól. A javaslat ellen 66 ellenzéki képviselő szavazott.

Az ellenzéki pártok élesen bírálták a sör jövedéki adójának emelését. A pénzügyminiszter azzal válaszolt a kritikára, hogy forrásokat kell teremteni a volt kormány adósságainak törlesztésére - írja az Új Szó.

A pénzügyi tárca eredetileg 49 százalékos adóemelést tervezett, ám a maláta- és sörgyártók szövetsége tiltakozott és aláírásgyűjtést indított a szlovák sör védelmében. A petícióhoz 173 ezer ember csatlakozott.