Patthelyzetet okozhat a meglepő választási eredmény Elefántcsontparton

Vágólapra másolva!
Alassane Quattara ellenzéki jelölt nyerte meg az elefántcsontparti elnökválasztás második fordulóját, de az alkotmánytanács elnöke szerint nem volt érvényes a szavazás. Nemzetközi szervezetek mindent rendben találtak a választás során, a regnáló elnök hívei viszont csalást gyanítanak.
Vágólapra másolva!

Nagy meglepetésre az ellenzék jelöltje, Alassane Quattara győzött Elefántcsontparton az elnökválasztás múlt vasárnap megtartott második fordulójában. A választási bizottság elnöke, Youssuf Bakayoko csütörtökön azt mondta, hogy Quattara a szavazatok 54,1 százalékát szerezte meg, míg a 2000 óta hivatalban lévő Laurent Gbagbonak a választók 45,9 százaléka szavazott bizalmat.

Paul Yao N'dré, az alkotmánytanács elnöke nem sokkal később viszont azt állította, hogy nem érvényes az elefántcsontparti választási bizottság által előzetesen bejelentett eredmény, mert szerinte a választási bizottság az alkotmányban előírtaknál egy nappal később hozta nyilvánosságra a voksolás eredményét, ezért az alkotmánytanácsnak kell azt felülvizsgálnia. "Az eredményeket hét napon belül közzétesszük"- jelentette ki N'Dre, aki megfigyelők szerint az eddigi elnök, Gbagbo híve.

Az október végén megrendezett első fordulóban a 14 elnökjelölt közül egy sem szerezte meg a szükséges többséget: akkor Gbagbo a leadott voksok 38,3 százalékát, míg fő riválisa, Alassane Quattara a szavazatok 32 százalékát kapta meg. A még hivatalban lévő elnök hívei azt mondták, nem fogadják el a választási bizottság közlését, mivel szerintük északon csalás történt. Nemzetközi megfigyelők ugyanakkor mindent rendben találtak a vasárnapi voksoláson. Gbagbo egyik közeli tanácsadója a választási bizottság bejelentését "puccskísérletnek" minősítette.

A függetlenségét 1960-ban elnyert nyugat-afrikai Elefántcsontparton, a világ legjelentősebb kakaótermelő országában az idei elnökválasztás volt az első azóta, hogy 2002-ben kirobbant az országot megosztó polgárháború. A szavazást 2005 óta hatszor halasztották el.Laurent Gbagbo már 2000 óta ül az elnöki székben, annak ellenére, hogy mandátuma elvileg 2005-ben lejárt.