Vágólapra másolva!
Európa-szerte fennakadások vannak a légi, a közúti és a vasúti közlekedésben a havazás és nagy hideg miatt. Lengyelországban az elmúlt két napban tizennyolcan fagytak halálra, Belgiumban és Csehországban csütörtökön közlekedési káoszt okozott a havazás.
Vágólapra másolva!

Nagy mennyiségű hó és rendkívüli hideg miatt akadozik a légi-, vasúti és közúti közlekedés Európa északi részén. A repülőterek közül zárva volt vagy még mindig zárva az angliai Gatwick és Furham Tees Valley, a skóciai Edinburgh-i és Dundee-i, Svájcban a genfi, Franciaországban pedig a lyon-broni. Töröltek sok németországi légi járatot is. Genf csütörtöktől újra fogad és indít gépeket, de a londoni Gatwick várhatóan péntek reggelig nem nyit ki. Franciaországban több reptéren is csökkentették az induló járatok számát.

A brüsszeli repülőtéren csütörtök reggel sok érkező járatot töröltek, illetve későnek jeleztek. Az induló járatok közt kevesebb volt a késés, illetve törlés. A Budapestről menetrend szerint 09:10-kor érkező gép landolását 10:00 órára jelezték. Szerdán fennakadások voltak ezen kívül a londoni Heathrow-n, Frankfurtban, Münchenben, Bécsben, Prágában. Prágában éjjel hét órára lezárták a Ruzyne nemzetközi repülőteret, csak hajnali öt óra után nyitottak ki. Több tucat járat nem indult, utasok százai rekedtek a repülőtéren. A hideg és havazás miatt fennakadásokkal üzemelt csütörtök reggel a varsói reptér, a poznani légikikötő pedig zárva tartott.

Gatwick és Ferihegy között a Malév napi két, az easyJet brit légitársaság napi egy járatpárt közlekedtet, és a lezárás miatt csütörtökön - csakúgy, mint előző nap - mindhárom járatpárt törölték. A Heathrow-n a British Airways három budapesti járata közül a középsőt ismét törölték, ahogy szerdán is. Lutonon, a harmadik olyan londoni repülőtéren viszonylag zavartalan volt a forgalom. A Ferihegyi repülőtéren zavartalan a forgalom.

Akadozik a vasúti és közúti közlekedés is. Franciaországban 12 központi és keleti régióban megtiltották a teherautók közlekedését, Németországban balesetek százai történtek az időjárás miatt. A Párizs és London, illetve Brüsszel és London között, a Csalagútban közlekedő Eurostar vonatok felét törölték csütörtökön. A francia belföldi szuperexpresszeknek (TGV) negyede nem közeledik csütörtökön, de a vasúton másfelé is késéssel kell számolni.

Fagyhalál, közlekedési káosz

Összesen huszonhat ember fagyott halálra Lengyelországban, Csehországban és Litvániában kedden és szerdán, a kemény fagyok kezdete óta eltelt két napban. Lengyelországban rendőrjárőrök keresik a hajléktalanokat, hogy meleg helyre vigyék őket a rendkívüli hideg elől (a kelet-lengyelországi Bialystokban mínusz 33 Celsius-fokot mértek). Az elmúlt 24 órában tízen, az előző napon, kedden pedig nyolcan fagytak meg az országban. Lengyelországban minden télen több százan fagynak meg, többnyire hajléktalanok és alkoholisták. November második felében összesen 15-en szenvedtek fagyhalált.

Csütörtök reggelre hatalmas közlekedési káoszba süllyedt Belgium is a havazás miatt. Összesen 300 kilométer hosszú szakaszon voltak súlyos forgalmi fennakadások az autópályákon és az országutakon. Erősen lelassult a forgalom a Németország felől Brüsszelbe igyekvők által leginkább használt E40-es autópályán is.

Forrás: AFP
Pályaudvar Svájcban

Csehországban csütörtökre virradóra 15-30 centiméternyi hó okozott közlekedési gondokat. A reggeli órákban közlekedési káosz alakult ki Prágában, Brünnben és Ostravában is. A tömegközlekedés egy része megbénult, órákat kell várni a hosszú kocsisorokban. Az útkarbantartó vállalatok nem bírnak a nagy mennyiségű hó gyors eltakarításával. A balesetek és az elakadt kamionok miatt több órára szünetelt a forgalom a D1-es (Prága-Brünn), a D5-ös (Prága-Pilsen-német határ) és a D8-as (Prága-Drezda) autópályán. A D8-ason Prága mellett több kilométer hosszan állnak a kamionok.

Mellékutak százai, és a fő közlekedési utak egyes szakaszai is járhatatlanok. Sok baleset történt, ezeknek egy halálos áldozata és több súlyos sérültje van. A vasúti közlekedésben is több tucat szakaszon szünetel a forgalom. Sok helyen autóbusszal sem tudták elszállítani az utasokat, mert az utak is hó alatt vannak Csehországban.

Franciaországban csütörtökre a nyugati országrészt és a főváros környékét is elérte a havazás. Egyes helyeken egy nap alatt 20 centiméter hó hullott. Sok helyen járhatatlanok az utak, több száz autós szorult a gépkocsijába, vagy töltötte az éjszakát önkormányzatokon iskolákban kialakított átmeneti szállásokon. Reggel több száz kamion vesztegelt Bretagne, illetve Normandia út menti pihenőhelyein, mert a jeges utakon nem lehet közlekedni. A mellékutakon a csendőrség megtiltotta a közlekedést.

Megbénult a közlekedés csütörtökre Nagy-Britannia jelentős részén is. A behavazott országutakat elhagyott járművek ezrei köztük kamionok torlaszolják el. Több helyen - így Londonban is - felvásárlás kezdődött, sok szupermarket kifogyott az alapvető élelmiszerekből. A fennakadások miatt a kenyér- és tejszállítmányok gyakran nem jutnak el az áruházakba, de az élelmiszerraktárak dolgozói sem mindig érnek be munkahelyükre. A Tesco szóvivője szerint megugrott a tartós élelmiszerek kereslete, leveskonzervekből például egy nap alatt 27 százalékkal többet vettek. Londonban fennakadásokkal küszködik a metróhálózat és az elővárosi vasutak is.

Skócia nagy részét, valamint Anglia északi és keleti vidékeit csütörtökön egyméteres hó borította, és Londonban is összefüggő, 15-20 centis hótakaró alakult ki. A déli országrészben, így a fővárosban is további 30 centiméternyi havat jósol a meteorológia a következő 24 órára. A kemény fagy is folytatódik: csütörtökre virradóra mínusz 15-20 Celsius fokot mértek a magasabban fekvő helyeken.