Háborúhoz vezethet a választási eredmény megváltoztatása Elefántcsontparton

Vágólapra másolva!
Bár a választási bizottság szerint az ellenzék jelöltje közel tíz százalékponttal többet szerzett a regnáló elnöknél az elefántcsontparti elnökválasztáson, a választás végleges eredményét bejelentő alkotmánytanács szerint azonban Gbagbo elnök nyert. A tisztázatlan helyzet miatt kiújulhat az országot kettéosztó polgárháború.
Vágólapra másolva!

A szavazatok több mint 51 százalékával Laurent Gbagbo elefántcsontparti elnök nyerte a november 28-ai elnökválasztást - jelentette be az alkotmánytanács pénteken, érvénytelenítve ezzel a választási bizottság előzetes eredményét, amely Alassane Quattara ellenzéki jelöltet hozta ki győztesnek.

"A végleges adatok szerint Gbagbóra a szavazók 51,45 százaléka voksolt, míg vetélytársa 48,55 százalékot szerzett" - mondta el Paul Yao N'dré, az alkotmánytanács elnöke Abidjanban. N'dré ezzel törölte a Független Választási Bizottság (IEC) előzetes eredményét, amely szerint 54,1 - 45,9 arányban Quattara nyert. Elefántcsontparton az alkotmánytanács az a szerv, amely bejelentheti a választások végleges eredményét.

Megfigyelők szerint minden rendben volt

Paul Yao N'dré szerint az előzetes adatok azért nem érvényesek, mert a választási bizottság az alkotmányban előírtaknál egy nappal később hozta nyilvánosságra a voksolás eredményét, ezért az alkotmánytanácsnak kell azt felülvizsgálnia. Nemzetközi megfigyelők ugyanakkor mindent rendben találtak a szavazás második fordulójában. Az első kört még október végén rendezték meg, akkor a 14 elnökjelölt közül senkinek sem sikerült megszereznie a szükséges többséget: Gbagbo a leadott voksok 38,3 százalékát, míg fő riválisa, Quattara a szavazatok 32 százalékát kapta meg.

Quattara kampánystábjának egyik tagja kijelentette, hogy nem ismerik el az alkotmánytanács döntését, míg egy másik bizalmasa a választási bizottság előzetes eredménye megsemmisítésének lehetséges következményeitől óvott. "Ha megteszik, bebetonozzák az ország megosztottságát...ha N'dré megteszi ezt, ő lesz a hibás a következő háborúért" - tette hozzá Jeannot Ahoussou. Közben Abidjanban utcai tiltakozások kezdődtek a választási eredmény megmásítása miatt, többen autógumikat égettek. Az alkotmánytanács közlése után sok helyen bezártak a boltok, a piaci árusok pedig sietve biztonságba helyezték termékeiket.

Az ENSZ Quattarának gratulált

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) még csütörtökön arra figyelmeztette Elefántcsontpartot, hogy ha bárki is akadályozza a választási folyamatot, illetve a Független Választási Bizottság munkáját, az ellen a testület kész megfelelő lépéseket tenni. Az ENSZ abidjani képviselője közölte: a világszervezet nem ismeri el Gbagbo győzelmét, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pedig gratulált Alassane Quattarának a győzelemhez. Egyúttal felszólította Laurent Gbagbo távozó elnököt, hogy az ország javára cselekedjen, és működjön együtt a sima politikai átmenet érdekében az országban.

Quattara az ENSZ állásfoglalását követően kijelentette, hogy ő Elefántcsontpart megválasztott elnöke. Quattara csütörtökön azt mondta, hogy egy nemzeti egységkormányt szeretne felállítani, melyben jelen lennének az országban működő különböző politikai csoportok, valamint a civil társadalom képviselői is.

A függetlenségét 1960-ban elnyert nyugat-afrikai Elefántcsontparton, a világ legjelentősebb kakaótermelő országában az idei elnökválasztás volt az első azóta, hogy 2002-ben kirobbant az országot megosztó polgárháború. A lakosság azt reméli, hogy a mostani választások eredményeképpen megszűnik a káosz és a feszültség, egyesül a két országrész, helyreáll a rend. A szavazást 2005 óta hatszor halasztották el. Laurent Gbagbo már 2000 óta ül az elnöki székben, annak ellenére, hogy mandátuma elvileg 2005-ben lejárt.