Létrejöhet a harmadik romániai magyar párt

Vágólapra másolva!
Az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt után létrejöhet a harmadik magyar párt Romániában, miután a Tőkés László által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács is egy párt létrehozásáról döntött. Tőkés szerint az Erdélyi Néppárt feladata pedig a magyar önrendelkezés kivívása lesz. A szombati gyűlésen a magyar kormány is képviseltette magát.
Vágólapra másolva!

Saját politikai pártot hoz létre az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). A szervezet szombati, székelyudvarhelyi országos küldöttgyűlésén - amelyen a magyar kormány képviseletében jelen volt Répás Zsuzsa nemzetpolitikai helyettes államtitkár is - a résztvevők ellenszavazat nélkül elfogadták azt a határozatot, amely egy új erdélyi magyar néppárt létrehozásáról rendelkeztek. A döntés értelmében az EMNT választmánynak 2011 január végéig döntenie kell a párt bejegyzését kezdeményező testület összetételéről.

Tőkés László református püspök, az EMNT elnöke (és európai parlamenti képviselő) a gyűlésen arról beszélt, hogy itt az idő folytni az 1989-ben megkezdett rendszerváltást. "Erdélyben politikai irányváltásra van szükség" - mondta a Duna TV tudósítása szerint Tőkés, aki szerint a magyarországi változások megérlelték a nemzetpolitikai rendszerváltozás idejét, amelynek két pillére van: a határok feletti nemzetegyesítés és a határon túli magyar közösségek önrendelkezése.

Tőkés szerint ennek a képviseletére vállalkozna a létrejövő Erdélyi Néppárt, amelynek rövidítése (ENP) azonos az Európai Néppárt betűszavával. Ez a püspök szerint szimbolikus, mert azt jelenti, hogy a magyar integráció egyet jelente az európai integrációval. "Van európai képviseletünk, van magyar kormányunk, felelős magyar kormányunk Budapesten" - jelentette ki Tőkés.

Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke a kolozsvári Szabadság című lap pénteki számában azt nyilatkozta: már néhány hónapja uralja a közbeszédet, hogy harmadik magyar párt van születőben Romániában. Ez szerinte sajnálatos módon vagy úgy ment át a köztudatba, hogy Tőkés László pártot alapít, vagy pedig úgy, hogy az EMNT párttá alakul. Toró szerint azonban egyik sem igaz. mert az EMNT nem akar párttá alakulni, civil mozgalomként kell folytatnia a tevékenységét.

A választmányban azonban felvetődött egy új párt létrehozásának szükségessége, amely az autonómia kérdését pártpolitikai eszközökkel is képviseli. Toró szerint nem a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), sem a Magyar Polgári Párt (MPP) nem felel meg ennek az elvárásnak. Szerinte olyan politikai alakulat létrehozására van szükség, amely nem csak retorikai szinten és szavazatgyűjtés céljából használja az autonómia címkéjét, hanem valóban képviseli az autonómiatörekvéseket. Romániában egy párt bejegyzéséhez 25 ezer aláírást kell összegyűjteni az ország 18 megyéjéből és a fővárosból, megyénként minimum hétszázat.