Vágólapra másolva!
Több halálos áldozata is van az özönvízszerű esőknek a Balkánon. Boszniában egy családi házat elragadott a földcsuszamlás, Albániában több mint tízezer embert kellett kitelepíteni.
Vágólapra másolva!

Áradásokat és földcsuszamlásokat okoznak az özönvízszerű esők a Balkánon. A boszniai Tuzlában összeomló háza alatt vesztette életét vasárnap egy 48 éves asszony, tizenéves fia és a fiú nagyanyja, egyedül az asszony megsérült férjét sikerült kimenteni a törmelékek alól. A földcsuszamlás több mint száz méteren keresztül vitte magával az emeletes házat, mielőtt az a sárba omlott.

Bosznia keleti részét napok óta sújtják az özönvízszerű esőzések. A Drina bosnyák-szerb határfolyó áradásai miatt több ezer embert kellett kiköltöztetni lakóhelyéről.

Az észak-albániai Shkodra térségében is több mint 11 ezer embert kellett evakuálni, és több ezer lakóépület rongálódott meg - közölte vasárnap Leonard Olli, a polgári védelem szóvivője. Shkodra város bejáratait teljesen elzárta az áradat, a város több negyedében csak csónakkal lehet közlekedni, az árvíz által teljesen elzárt régiókban pedig a vízi járműveken kívül a hadsereg helikopterei használhatók.

Az albán hatóságok szombaton a NATO-hoz fordultak segítségért. "Törökország a vasárnapra virradó éjjel már küldött Albániába három helikoptert egészségügyi és segélycsapattal, s két másik helikopter érkezett vasárnap délelőtt Görögországból" - mondta Olli, aki szerint az anyagi kár "igen jelentős".

Bulgáriában a heves esőzésektől beszakadt egy fontos út, elvágva az összeköttetést Szófia és a fő bolgár-görög határátkelő, Kulata-Promahon között. Egy útjavításon dolgozó dömper vezetője eltűnt vasárnap a Sztruma folyó vizében, amelybe járműve belezuhant. A víz erősen megemelkedett szintje és sodrása miatt minimális az esély a megtalálására a bolgár polgári védelem szerint. Mintegy harminc ház rongálódott meg a nyugati Pernik kerület áradásaiban, ahol leomlott egy mesterséges tó gátja.