Kisfiú robbantotta ki az újabb kínai élelmiszerbotrányt

Vágólapra másolva!
Olyan vegyi anyaggal fehérítették a gombákat Kínában, amelyek állítólag májbetegségeket okozhatnak. A legújabb kínai élelmiszerbotrányt egy 11 éves fiú robbantotta ki, aki az után kezdett kutatásba, hogy anyja nem engedte neki megenni a gombákat.
Vágólapra másolva!

Újabb élelmiszeripari botrányt fedezett fel egy tizenegy éves kínai fiú - írta a China Daily című angol nyelvű napilap hétfői száma. A lap szerint Csang Hao azután fogott hozzá gombák vizsgálatához, miután édesanyja megtiltotta neki, hogy megegye őket, aggódott ugyanis azok tisztasága miatt. Kiderült, hogy a gombákat egészségre káros fehérítőanyagokkal kezelték, hogy világosabbak legyenek.

Csang júliusban a pekingi mezőgazdasági egyetem egyik hallgatójával közösen fogott hozzá a gombák teszteléséhez, hogy megcáfolhassa anyja aggodalmait. Mikroszkóp és fluoreszkáló világítás segítségével azonban azt állapították meg, hogy a vizsgált gombák kémiai anyagokkal szennyezettek. A fehérítőanyagok a sajtóban megjelent információk szerint többek között májbetegségeket, bőrallergiát és asztmát okozhatnak.

A kínai hatóságok szerint a gombák 97,7 százaléka semmilyen kezelést nem kapott és gond nélkül fogyasztható, a sajtó mégis dicshimnuszokat zeng a 11 éves fiúról, aki felvette a harcot az iparral és a hatóságokkal is. A kínai élelmiszeripart ugyanis több botrány is megrázta már: 2008-ban 300 ezer gyermek betegedett meg olyan tejportól, amely egy ipari vegyszert, melanint tartalmazott. Idén többek között növényvédőszerrel fertőzött babot és újrahasznosított hulladékból előállított sütőolajat fedeztek fel Kínában.