Egyszerre három műholdat vesztett el Oroszország

Vágólapra másolva!
A Csendes-óceánba zuhant egy orosz hordozórakéta, amely három navigációs műholdat állított volna pályára. Az orosz űrügynökség először sikeres felbocsátásról számolt be, később azonban elismerték a műholdak elvesztését, de azt hangsúlyozták, hogy a GLONASS navigációs rendszer így is működőképes marad.
Vágólapra másolva!

Egyszerre három navigációs műholdat vesztett el vasárnap Oroszország, amikor a Proton-M típusú hordozórakéta, még a gyorsító fokozat leválása előtt letért a kijelölt pályáról, majd Hawaiitól mintegy 1500 kilométerre északnyugatra a csendes-óceánba zuhant. A rakéta három, a GLONASS navigációs rendszer részét képező műholdat állított volna Föld körüli pályára.

Az orosz média vasárnap először az orosz űrkutatási hírügynökségre (Roszkoszmosz) hivatkozva arról adott hírt, hogy az műholdak leváltak a hordozórakétáról, és sikeresen pályára álltak. Később azonban olyan hírek jelentek meg, hogy a műholdak a kelleténél magasabb pályára álltak, mivel a hajtóművek a tervezettnél nagyobb sebességre gyorsították rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a műholdak elvesztése nem befolyásolja jelentősen az amerikai GPS, illetve az európai Galilleo navigációs rendszer vetélytársának szánt GLONASS működését. Oroszország eddig ugyanis összesen 26 navigációs műholdat állított pályára, amelyek közül 20-at használnak, kettő a tartalék, négyet pedig ideiglenesen kivontak a rendszerből. Oroszország egész területének lefedéséhez 18 működő, a globális lefedettséghez 24 működő műholdra van szükség.

A GLONASZSZ fejlesztése még a hidegháború idején kezdődött, akkor még 1991-re akarták elérni a teljes bolygó lefedését. Az első műholdat 1982-ben állították pályára, a rendszer 1995-ben működni kezdett. A Szovjetunió összeomlása után, részben a karbantartások elmaradása miatt azonban használhatatlanná vált. Oroszország 2001-ben döntött a rendszer újbóli üzembe helyezéséről, a megvalósításba bevonták Indiát is.