Átlépte a kétezret a kolera áldozatainak száma Haitin

Már több, mint kétezer halottja van a Haitin tomboló kolerajárványnak. A járvány október közepén tört ki, és egyelőre nem lassul a terjedése. Az országban már 90 ezren betegek. A kolera megfékezésére 164 milliárd dollár kellene, de eddig csak az ötöde gyűlt össze.

Október derekán történt megjelenése óta több mint kétezer áldozatot követelt a kolerajárvány Haitin, és a hatóságok csaknem 90 ezer megbetegedést regisztráltak - derült ki az egészségügyi minisztérium hétfőn közzétett adataiból. Összesen 2013-an haltak meg eddig, és a járvány nem mutatja a lassulás jeleit. A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) helyi fiókszervezete - szerint a következő egy évben akár 400 ezerre is nőhet a kolerások száma.

Duvelson Angello, Grande Anse megye tiszti főorvosa közölte, hogy jelentős számú haláleset történt azokban a közösségekben, amelyek a boszorkánysághoz társítják a betegséget. "Az emberek azt gondolják, hogy ez egy természetfeletti betegség, és ezért nem követik az orvosi utasításokat, inkább kuruzslókhoz fordulnak, akik maguk is fertőzöttek" - mondta. Az utóbbi napokban 14 embert lincseltek meg feldühödött helybeliek, mert azt hitték róluk, hogy ők terjesztik varázslattal a járványt.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár múlt pénteken a világszervezet közgyűlésén azt mondta, hogy Haitin dolgozó ENSZ-szakértők szerint a számbavétel nehézségei miatt a veszteségmérleg a hivatalosan közzétettnek a duplája lehet. Haitin sürgős szükség van újabb, a kolerát kezelni tudó egészségügyi központokra, és ezekben további 350 orvosra, 2000 ápolóra, illetve 2200 kisegítőre - mondta Ban Ki Mun, további adakozásra szólítva fel a világ országait. Az ENSZ 164 millió dollárt kért a járvány megfékezésére, de a főtitkár szerint annak eddig csak az ötöde gyűlt össze.

KAPCSOLÓDÓ CIKK