Vágólapra másolva!
A pápai könyvtárszobában fogadta Orbán Viktor magyar kormányfőt XVI. Benedek. A katolikus egyházfő fél órán át négyszemközt beszélt a miniszterelnökkel, aki ez után a szentszéki államtitkárral tárgyal.
Vágólapra másolva!

Magánkihallgatáson fogadta a Vatikánban hétfő délelőtt Orbán Viktor miniszterelnököt XVI. Benedek pápa. Ezt követően Tarcisio Bertone bíboros, szentszéki államtitkár fogadja az Orbán által vezette magyar delegációt, amelynek tagja volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A magyar kormányfőt a családja is elkísérte.

Az apostoli paloták San Damaso-udvarán, a svájci gárdisták sorfala előtt, a miniszterelnököt a Pápai Ház prefektusa fogadta és kísérte a második emeletig. Innen a Raffaello által festett lodzsákon a vatikáni nemesemberek vezették egészen a pápai könyvtárszobáig, a pápa fogadta, majd személyesen kísért az íróasztalához.

A vatikáni protokoll szerint félórásra tervezett, négyszemközti magánkihallgatás néhány perccel tizenegy óra után kezdődött, angol nyelven, tolmács nélkül. A pápai könyvtárszobából Orbánt a szentszéki államtitkárságra várják. A Tarcisio Bertonéval folytatandó megbeszélésen a hivatalos delegáció többi tagja is részt vesz. A szombat este Rómába érkezett Orbán Viktor vatikáni tárgyalásai után hétfő délután utazik el az olasz fővárosból.

Szijjártó Péter közleménye szerint Orbán és Bertone bíboros tárgyalásain áttekintették a vatikáni-magyar szerződés pontjait, és megállapodtak egy "időtálló, távlatos szerződés" előkészítéséről. A bíboros és a magyar miniszterelnök is elismerően nyilatkozott a magyar-vatikáni vegyesbizottság eddigi munkájáról. Orbán az mondta: kormánya kiemelkedő értéknek tekinti a hit- és vallásbéli meggyőződés szabad kifejezését, valamint az e meggyőződésen alapuló oktatási és nevelési munkát.