Van Rompuy: Az európaiak már nem hisznek Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok európai szövetségesei 2010 végéig eredményt akarnak látni Afganisztánban, ellenkező esetben kivonulnak - mondta Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a brüsszeli amerikai nagykövetnek egy, a Wikileaks által kiszivárogtatott távirat tanúsága szerint. A korábbi belga miniszterelnök szerint Belgium afganisztáni szerepvállalásának befellegzett, ha csak egy belgát is megölnek Afganisztánban.
Vágólapra másolva!

Az európaiak többé már nem hisznek az afganisztáni beavatkozás sikerében - mondta Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke Howard Gutmannek, az Egyesült Államok belgiumi nagykövetének január elején. A politikus véleményéről szóló, a Wikileaks kiszivárogtató oldal által megszerzett amerikai diplomáciai távirat tartalmáról a Le Soir című belga lap vasárnap számolt be.

Van Rompuy január 4-én beszélt Gutmannel, nem sokkal azután, hogy leköszönt a belgiumi kormányfői posztról az uniós megbízatás miatt. "2010-ig még maradunk, az amerikaiak iránti tiszteletből, ez minden" - mondta, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok szövetségesei 2010 végére eredményeket akarnak látni. "De ez az utolsó esély" - jelentette ki Van Rompuy a Gutman által készített feljegyzés szerint. Van Rompuy kijelentette azt is: ha csak egy belgát is megölnek Afganisztánban, Belgium afganisztáni szerepvállalásának befellegzett.

Az európai Unió 27 tagállama, függetlenül attól, hogy NATO-tag-e vagy sem, részt vesz vagy különböző jogcímeken együttműködik az észak-atlanti szövetség vezette nemzetközi biztonsági erőkkel (ISAF), amelynek az a megbízatása, hogy támogassa Hamid Karzai afgán elnök kormányát. Az ISAF mintegy 140 ezer fős állományának kétharmadát amerikai katonák alkotják, 30 ezer katonát pedig európai országok vezényeltek kötelékébe, Belgium például ötszázat.

A NATO november 20-i lisszaboni csúcsértekezletén a szövetség 28 tagállama jóváhagyta az új stratégiáját, amelynek értelmében 2011 és 2014 között fokozatosan átadják a biztonságért való felelősségvállalást az afgán hadseregnek. Elvileg azonban ez nem azt jelenti, hogy az összes külföldi katona elhagyja Afganisztánt, hanem csak létszámuk csökkentését, illetve a harcoló alakulatok kivonását.