A háborús bűnökkel vádolt Zentai elleni utolsó eljárás is lezárulhat

Vágólapra másolva!
Szabadlábra helyezésével érhet véget a háborús bűnökkel vádolt, Ausztráliában élő Zentai Károly elleni több mint öt éve húzódó per, a bíróság határozata szerint ugyanis a hatóságok január 24-e után nem hosszabbíthatják meg a férfit óvadékfizetésre kötelező intézkedésüket, a szövetségi kormány pedig csak eddig támadhatja meg a döntést.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál szövetségi bíróság pénteken meghozott döntése alapján hamarosan teljesen visszanyerheti szabadságát a Magyarországon háborús bűnökkel gyanúsított Zentai Károly (Charles Zentai) - jelentette az ABC ausztrál médiakonszern és a Háárec című izraeli napilap.

A bíróság határozata szerint ugyanis a hatóságok január 24-e után nem hosszabbíthatják meg a Perthben élő 89 éves férfit óvadékfizetésre kötelező intézkedésüket, a szövetségi kormány pedig csak eddig támadhatja meg a döntést. Zentai a nyáron sikerrel fellebbezett egy tavalyi belügyminiszteri döntés ellen, amely szerint kiadható lett volna Magyarországnak.

Védője idén júliusban azzal érvelt a kiadatás ellen, hogy Zentait Magyarországon hivatalosan nem vádolták meg semmivel, csupán kihallgatni akarták. Ezenkívül a kormány nem vette figyelembe a gyanúsított rossz egészségi állapotát és azt, hogy ausztrál állampolgárként 60 évig példamutató életet élt. A bíróság elfogadta ezt az érvelést, és úgy foglalt állást, hogy a magyar hatóságoknak - Zentai kiadatásának kezdeményezése helyett - módjukban állt volna Ausztráliába utazniuk, hogy ott hallgassák ki az idős férfit.

A nyugdíjasként, a nyugat-ausztráliai Perthben élő Zentai ügye több mint öt éve húzódik. Ellene a Simon Wiesenthal Központ tett feljelentést, a magyar kormány 2005 elején kérte kiadatását az ausztrál hatóságoktól.

A magyar kormány azért kérte Zentai kiadatását, hogy kihallgathassa őt azzal a gyanúval kapcsolatban, miszerint a II. világháború idején, 1944-ben Budapesten két katonatársával együtt megölte Balázs Pétert, mert a 18 éves fiatalember nem viselte a zsidók megkülönböztetésére előírt sárga csillagot. A feltevések szerint Zentai a náci Németországgal szövetséges magyar hadsereg tagjaként követte el a gyilkosságot. Zentai két bűntársát még a 40-es években börtönbüntetésre ítélték a gyilkosság miatt. Zentai azonban ekkor már Németországban volt, ahonnan 1950-ben Ausztráliába emigrált.

A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ bírálta a júliusi ítéletet, megállapítva, hogy Ausztrália az egyetlen nyugati demokrácia, amely egyetlen náci háborús bűnös ellen sem folytatott le sikeres eljárást, jóllehet a II. világháborút követően több száz náci emigrált az országba. A központ igazgatója, Efraim Zuroff felszólította a magyar és az ausztrál hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a "szerencsétlen döntés" megváltoztatása érdekében.