A szlovák kormányból való kilépéssel fenyeget Bugár Béla

Vágólapra másolva!
Bugár Béla, a Híd párt elnöke pénteken közölte, kiléphetnek a szlovák kormánykoalícióból, ha partnerei folytatják a támadásokat a főügyészválasztás miatt.
Vágólapra másolva!

"Ha mindez tovább folytatódik, nem lesz miért a koalícióban maradnunk" - jelentette ki Bugár, a Híd elnöke a Sme című szlovák liberális lapnak nyilatkozva.

A magyar politikus Horváth Zoltánnak, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) parlamenti képviselőjének a nyilatkozatára reagált, miszerint Bugár pártja idézte elő a jelenlegi koalíciós válságot, mert a főügyészválasztásnál néhány képviselője az ellenzéki jelöltre szavazott. Horváth pártja megbízottjaként egyike volt azoknak, akik a szavazatokat ellenőrizték. Bugár szerint a vád alaptalan.

Bugár közölte: nem kizárt, hogy a koalícióban éppen azok keresik a leghangosabban a vétkeseket, akik maguk szavaztak az ellenzéki főügyészjelöltre. Az egyre inkább elmérgesedő viták miatt a koalíció kedden obstrukcióval megakadályozta az új főügyész megválasztását, s az ügy megoldását tavaszra halasztotta.

Átszavaztak a kormánypártiak

A korábbi szavazási körben ugyanis a koalíció néhány képviselője Dobroslav Trnka ellenzéki jelöltet támogatta Jozef Centés koalíciós jelölt ellenében. Ezt az bizonyítja, hogy Trnka több szavazatot kapott, mint ahány képviselője van az ellenzéknek. A négy koalíciós párt - a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd - egymást vádolja a sikertelenség miatt.

Vezetőik hétfőn abban állapodtak meg, hogy a közeljövőben megváltoztatják a törvényeket, hogy az eddigi titkos szavazások többsége a jövőben nyílt legyen. Az új főügyész megválasztására csak ezt követően kerítenek sort, várhatóan csak a tavaszi hónapokban. Trnka szerdán bejelentette: a koalíció eljárását alkotmányellenesnek tartja, s állásfoglalást kér az alkotmánybíróságtól.

Rendőrségi vizsgálat indult

A rendőrség is vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, mivel néhány politikus úgy nyilatkozott, hogy a kiszavazó koalíciós honatyákat - akiknek a kilétét homály fedi - feltehetően lefizették vagy megzsarolták. Helyi megfigyelők szerint nem kizárt, hogy ez kísérlet volt a kormány megbuktatására.

Iveta Radicová miniszterelnök ugyanis korábban kijelentette: ha Trnkát újraválasztják, távozik hivatalából. A főügyészválasztás kapcsán több régebbi vitás ügy is újra felmerült, a politikusok egymást vádolják hazugsággal. Robert Fico ellenzéki pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) Daniel Lipsic belügyminiszter lemondását is követeli. A Sme egyik jegyzetében úgy látja: ha folytatódik a koalíciós vita, az akár a kormány bukását is eredményezheti.