Túlélő magyar bürokratáról is írtak az amerikai diplomaták

Vágólapra másolva!
Egy magyar hivatalnok, Cserveny Vilmos neve is felbukkan a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai levelezésben. A bécsi nagykövetség tavaly részletesen feltéképezte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetőit, hogy felkészüljön a főigazgató-váltásra, és arra a következtetésre jutott, hogy Cserveny "túlélő bürokrata". Kanadai helyettese miatt azonban aggódtak, mert állítólag orosz befolyás alatt áll.
Vágólapra másolva!

"Évtizedenként egyszer adódó lehetőséget" érzett az amerikai diplomácia, amikor tavaly november végén távozott posztjáról Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója - derül ki egy, a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratból, amelyet a Guardian című brit lap hozott nyilvánosságra (itt elérhető). A bécsi nagykövetség által küldött üzenetben szó esik egy magyar hivatalnokról, Cserveny Vilmosról is.

A bizalmas minősítésű, 2009 nyarán írt terjedelmes üzenet szerzője részletesen feltérképezi az NAÜ belső viszonyait, azt taglalva, hogy ki segítheti vagy épp gátolhatja az új főigazgatót, Amano Jukiját abban, hogy megújítsa az amerikaiak szerint nem eléggé hatékony szervezetet. A távirat részletesen bemutatja és értékeli az ügynökség különféle részlegeinek vezetőit. Egy helyen megjegyzi például, hogy az oroszok valószínűleg ragaszkodnak majd ahhoz, hogy az atomerőmű igazgatóságot továbbra is az ő emberük vezesse.

Cserveny Vilmos, a NAÜ Külkapcsolati és Szakpolitikai Irodájának (EXPO) vezetője, akit néhány hónappal a távirat kelte előtt léptettek elő főigazgató-helyettessé, és 2013-ig meghosszabbították szerződését. A távirat szerint Cservenyre úgy tekintenek ugyan, mint aki "el-Baradei partizánja" - hiszen a leköszönő főigazgató is az EXPO vezetője volt az 1990-es években -, de az amerikai diplomaták megítélése szerint Cserveny egy "bürokrata túlélő", aki Amano mögé áll majd az új szervezetben.

Jobban aggódtak azonban az amerikaiak Cserveny helyettese, a kanadai Tariq Rauf miatt, aki az ellenőrzési és biztonsági politikát koordinálja az EXPO-n belül. Az amerikai diplomaták szerint Rauf "nem teljesen megbízható", valószínűleg orosz befolyás alatt áll, és a számlájára írják azt is, hogy teljesen haszontalan volt a jelenléte Iránban. "Amano tudja mindezt, és Raufot jelentősen gyengíteni fogja a főigazgató-váltás" - nyugtatja meg Washingtont a távirat szerzője.