Gestapo-ügynököket védett a CIA

Vágólapra másolva!
A CIA tudta, hol bujkált Adolf Eichmann, a Harmadik Birodalom főhóhérja a hidegháború idején - állítja egy új, amerikai történészi jelentés. A dokumentum szerint az amerikai hírszerzés a második világháború utáni években védte a náci rendőrség, a Gestapo ügynökeit is. A CIA cáfol.
Vágólapra másolva!

Egy új, amerikai történészi jelentés szerint a CIA megvédte és felhasználta a náci rendőrség, a Gestapo ügynökeit a hidegháború alatt. A dokumentum szerint az amerikai hírszerzés arról is tudott, hol bujkált Adolf Eichmann a második világháború utáni években. Amerikai történészek csütörtökön nyújtották be az amerikai kongresszushoz a jelentést, amely feldolgozta a CIA titkos műveleteit.

A Hitler árnyéka: a náci háborús bűnösök, az amerikai hírszerzés és a hidegháború című jelentésből kiderül, hogy az Egyesült Államok a háború után olyan Gestapo-tiszteket alkalmazott, mint Rudolf Mildner, akinek 1943-ban Dániában az volt a feladata, hogy összegyűjtesse és Auschwitzba deportáltassa az ország mintegy 8 ezres zsidó lakosságának többségét. "Az amerikai hadseregben sokkal nagyobb volt a hajlandóság az iránt, hogy Gestapósokat vessen be a kommunisták ellen, mint azt korábban gondoltuk - mondta Richard Breitman, a washingtoni Amerikai Egyetem professzora.

George Little, a CIA szóvivője pénteken kijelentette: "A CIA-nak sohasem volt olyan politikája vagy programja, amely náci háborús bűnösök oltalmazására, vagy arra irányult volna, hogy segítse őket megszökni a jogi felelősségre vonás alól amiatt, amit a háború idején elkövettek."