Szívélyesen lépked az aknák fölött Orbán és Radicová

Iveta Radicova szlovák miniszterelnök és Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Kerülik majd a legkényesebb kérdéseket és megpróbálják kimozdítani a holtpontról a magyar-szlovák viszonyt - az [origo]-nak nyilatkozó elemzők szerint ilyen szellemben zajlik majd Orbán Viktor magyar és Iveta Rdicová szlovák miniszterelnök keddi találkozója. Radicová sokkal kompromisszumkészebb, mint elődje, Robert Fico, de sok kérdésben meg van kötve a keze. A tárgyalás sikere azon is múlik, mennyire használja ki Radicová óvatosságát Orbán.
Vágólapra másolva!

Háromszázan imádkoztak a szlovák-magyar megbékélésért tavaly szeptemberben Szécsényben, miközben Robert Fico szlovák miniszterelnök és Bajnai Gordon találkozott a városban. Nemcsak imára, hanem a városban soha nem látott rendőri készültségre is szükség volt. A találkozó előtt Magyarország és Szlovákia viszonya a szokásosnál is feszültebb volt, miután alig pár héttel korábban Szlovákia nem engedte belépni az országba Sólyom László köztársasági elnököt.

Bajnai Gordon a találkozó után azt mondta, sokszor az is eredmény, ha a felek le tudnak ülni tárgyalni, de a vártnál sikeresebb találkozón ennél azért több előrelépés történt. Egy szimbolikus közös nyilatkozaton kívül a két miniszterelnök megállapodott, hogy felújították a két ország közti párbeszédet, és a vitás kérdések megtárgyalásra összehívják az összes szlovák-magyar vegyesbizottságot.

A szlovák Sme című napilap publicistája szerint a tavalyi találkozó ismétlődhet meg kedden, amikor Orbán Viktort Pozsonyban fogadja Iveta Radicová szlovák kormányfő - csak éppen felcserélt szerepekkel. A Smehez hasonlóan az [origo] által megkérdezett elemzők is azt mondták, míg tavaly a magyar miniszterelnök tűnt engedékenyebbnek és Fico volt hajthatatlan, most Orbán Viktoron múlik, hogy milyen hangulatban zajlanak és milyen eredménnyel zárulnak majd a tárgyalások.

Kikerülhetik a forró témákat

Míg tavaly szlovák intézkedések - Sólyom meghiúsult látogatásán kívül, a nyelvtörvény és a hazafias jelképeket védő törvény - okozták a két ország közötti feszültséget, most magyar oldalról is történtek olyan lépések, amelyek komolyan befolyásolják a két ország kapcsolatát. A kormánypártok egyik legelső intézkedése, a kettős állampolgárságról szóló törvény a legélesebb vitapont a két ország között. A törvényre azonnal retorzióval válaszoló Robert Fico kormánya, olyan jogszabályt fogadott el, amely lehetővé tette a szlovák állampolgárság megvonását azoktól, akik élnek a kettős állampolgárságról szóló, magyar javaslat nyújtotta lehetőséggel. Bár Radicová finomított a harcias szlovák reakción, de ő is bírálta a törvényt.

"Radicová többször elmondta, nem magával a kettős állampolgársággal van baja, hanem azzal, hogy magyar választójogot nyerhetnek a szlovák állampolgárok. Az egyik célja az lehet, hogy megpróbálja rábírni Orbán Viktort, engedjen ebből" - mondta az [origo]-nak Tokár Géza szlovákiai politológus, a Komment.hu rendszeres szerzője.

Tokár szerint ugyanakkor nincs rá garancia, hogy olyan kényes témák is szóba kerülnek a találkozón, mint a kettős állampolgárság. Erre utal, hogy Orbán Viktor, a miniszterelnöki sajtóosztály szerint a januártól esedékes magyar EU-elnökség előkészítésének jegyében utazik Szlovákiába. A látogatásról ezen kívül annyit árultak el az [origo]-nak, hogy Orbán Viktor "tartja magát" ahhoz, amiben a nyári budapesti Visegrádi-csúcson megállapodott a két kormányfő: "a kétoldalú kapcsolatok eredményessége érdekében, a korábbi üzengetés helyett vegyes-bizottságokban és személyesen vitatják meg a kérdéses ügyeket".

Forrás: AFP

A békülékeny hangnemű júliusi budapesti találkozón elhatározott együttműködésre, és a vegyes bizottságokban folyó munkára hivatkozva kerülhetik meg Tokár Géza szerint a forró kérdéseket. "Arról beszélnek majd, hogy ezekben a kérdésekben a közös bizottságokban folyik a munka". Ezt a forgatókönyvet valószínűsíti a Radicová koalíciós kormányában szerepet vállaló Most-Híd párt képviselője is. "Mivel a legutóbbi, budapesti találkozó alkalmával a miniszterelnökök megállapodtak, hogy beindítják a vegyesbizottságok munkáját, a magyar kisebbséget érintő konkrét kérdésekkel, például a szlovák állampolgárság kérdésével, a Kormányközi Magyar-Szlovák Kisebbségi Vegyes Bizottságnak kell foglalkoznia" - írta a találkozón várhatóan felmerülő témákról kérdésünkre Vörös Péter, a Híd elnökségi tagja és parlamenti képviselője.

Ha nem is hangsúlyosan, de az [origo] által megkérdezett elemzők szerint megkerülhetetlen, hogy szóba kerüljön a találkozón a szlovákiai magyar kisebbség helyzete. Vörös Péter szerint ebben a kérdésben is van esély jó hangulatú megbeszélésre, "hiszen mindig is nagyon sok múlott azon, hogy ki volt a szlovák tárgyaló fél".

Békülékeny hangnem

A magyar EU-elnökség előkészítésén és a visegerádi országok együttműködésének kérdésein kívül "nyilván szóba kerülnek" majd a találkozón a kétoldalú gazdasági kapcsolatok vagy az euróövezet utóbbi időben felmerült gondjai is - írta Vörös Péter. A képviselő szerint van egy sor olyan kérdés, amelyben "végre konkrét megállapodásokra és tettekre is nagy szükség lenne". Ezekre példaként az Ipoly-hidak megépítését, a Kassa-Miskolc gyorsforgalmi út építésének összehangolását és a közös árvízvédelmi beruházások elindítását említette.

Ezek és a már most is jól működő közös akciók lendíthetik előre a szlovák-magyar kapcsolatokat Öllös László, a szlovákiai Fórum Intézet vezetője szerint. Öllös úgy látja, a kapcsolatok előmozdítása lehet a találkozó legfontosabb célja, ezért szerinte a felek azon lesznek, hogy a találkozó jó hangulatúnak tűnjön, és ne a konfliktus domináljon.

Forrás: AFP

Radicová nem Bajnai

A tárgyaláson nemcsak két különböző vélemény, hanem két eltérő tárgyalási stílus is találkozik majd - mondták az [origo]-nak a megkérdezett elemzők. "Radicová kompromisszumkész, az erőből politizálás nem stílusa, a szlovák kormánykoalícióban is látszik, hogy mindig megegyezésre törekszik" - mondta a szlovák miniszterelnökről Tokár Géza.

"Míg egy Bajnai-Fico találkozón nem volt kérdés, hogy Fico az, aki megpróbál erőből politizálni, most inkább a magyar fél erőltetheti a saját álláspontját" - mondta a felcserélődött szerepekről Ravasz Ábel politológus, a Publicus Intézet munkatársa az [origo]-nak. "Egy Fico-Orbán találkozó egészen biztosan nem lett volna szívélyes, kérdés, hogy Radicovával milyen hangot üt majd meg a magyar miniszterelnök. Ha Orbán erőpozícióból próbál tárgyalni, az most sem vált majd ki lelkesedést a szlovák kormányból" - mondta Ravasz.

Forrás: AFP

"Azért azt is látni kell, hogy Radicová nem egy Bajnai-szerű menedzser, hanem egy markánsan jobboldali politikus. Békülékeny, és szakmai szempontból közelít a problémákhoz, de a nemzeti érdek is erősen foglalkoztatja. Az már a koalíciós vitákban is látszott, hogy a nyomásra nem hajlik meg, nem törik el. Ráadásul hiába igaz, hogy Radicová nem szlovák zászlóval takarózva kel-fekszik, a mögötte állók megkötik a kezét" - utalt Ravasz a szlovák koalíciós kormány törékeny egyensúlyára. Szerinte Radicovának tekintettel kell lennie a korábban Fico mellett is szerepet vállaló kereszténydemokrata koalíciós partnerének szempontjaira is.

Szimbolikus elutasítás

A Bugár Béla vezette Híd kormányzati szerepe jó esély lehetne a szlovák-magyar kapcsolatok javítására. A párt több célkitűzése, például a nyelvtörvény megváltoztatása, bekerült Radicová kormányprogramjába is - igaz, hogy a megkérdezett elemzők szerint ez eddig nem hozta meg a várt eredményeket.

"Én azt is pozitív elmozdulásnak tartom, hogy a szlovák kormány kisebbségi ügyekért felelős miniszterelnök-helyettese, Rudolf Chmel elnézést kért Malina Hedvigtől. Annak, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok kézzelfoghatóan is változzanak, egyik alapvető feltétele, hogy az itt élő magyarok jogbiztonságban érezzék magukat" - írta erről az [origo]-nak Vörös Péter, a Híd elnökségi tagja. Szerinte a kapcsolatok változásának egyik feltétele az lenne, ha "a magyar miniszterelnök tudomásul venné, hogy a Híd párt kormánytagjai prioritásként kezelik a szlovákiai magyarok jogi státusának javítását".

A Híd és a Fidesz kapcsolata azonban, ahogy Tokár Géza fogalmazott, "fagypont közelében van". "Komoly szimbolikus jelentősége lenne, ha Orbán Viktor tárgyalna a Híddal, de éppen ezért nem fog" - vélekedett Tokár. A miniszterelnökség közleménye szerint Orbán Viktor a Radicovával való találkozó után Berényi Józseffel, a parlamentből a júniusi választáson kiesett MKP elnökével fog tárgyalni Pozsonyban.

Bugár Béla, a Híd elnöke hétfőn a TASR szlovák hírügynökségnek azt mondta, hogy a Híd szeretne találkozni Orbán Viktorral, de a döntés a magyar miniszterelnöké. Ha Orbán Viktor nem találkozik a Híd képviselőivel, az azt fogja jelenteni, hogy a magyar fél nem kíván ezzel a párttal együttműködni - jelentette ki Bugár Béla. A Híd tudomásul veszi ezt, s alkalmazkodik a helyzethez, "könyörögni nem fogunk" - mondta Bugár Béla.

A szlovák közvélemény ehhez hasonlóan szimbolikus gesztusnak értékeli azt is, hogy ugyan a két miniszterelnök a budapesti visegrádi csúcson kívül is többször találkozott már egymással nemzetközi fórumokon, Orbán Viktor miniszterelnökké választása óta az összes szomszédos országban, de például Azerbajdzsánban és Moldovában is járt már, Szlovákiába azonban most megy először - mondták az [origo]-nak a megkérdezett elemzők.