Őrizetbe vették a volt horvát miniszterelnököt

Vágólapra másolva!
Pénteken Ausztriában őrizetbe vették Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt, aki ellen hazája rendőrsége az Interpolon keresztül nemzetközi elfogatóparancsot adott ki. Sanadert egy olyan ügyben gyanúsítják visszaéléssel, amelynek magyar szálai is vannak.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették pénteken Ivo Sanadert, volt horvát miniszterelnököt, akit a horvát hatóságok korrupcióval gyanúsítanak. A zágrábi parlament csütörtökön egyhangúlag felfüggesztette mentelmi jogát, ami után egy zágrábi vizsgálóbíró elrendelte őrizetbe vételét. A miniszterelnöki tisztéről tavaly lemondott, azóta üzletemberként tevékenykedő volt politikus még a parlamenti döntés előtt külföldre távozott.

Sanadert Ausztriában fogták el, de korábban olyan híresztelések is megjelentek, hogy Londonban tartózkodik. A Salzburg tartományban őrizetbe vett politikusnak a helyi bíróság elé kell állnia, és az dönti el, hogy "mi történik vele a következő napokban vagy hetekben" - mondta Alexander Marakovits osztrák rendőrségi szóvivő.

Az 57 éves Sanader 2003-tól 2009-ig állt a horvát kormány élén. Miután bírálta utódját, Jadranka Kosor jelenlegi miniszterelnököt, kizárták a kormánypártból is. Októberben azonban sikerült újra képviselővé választatnia magát. Ha vádat emelnek ellene, ő lesz a legmagasabb rangú személy, aki ellen eljárás indul abban a korrupcióellenes harcban, amely az EU-hoz csatlakozni kívánó Horvátországban jelenleg Brüsszel sürgetésére zajlik.

Podravka-ügy

Sanadert különböző korrupciós ügyek, köztük a Vegeta ételízesítőiról ismert Podravka élelmiszer-ipari vállalathoz kapcsolódó tranzakciók miatt keresi a zágrábi rendőrség. A Podravka korrupciós ügye tavaly október elején robbant ki: akkor hat, idén januárban pedig további tíz vállalati vezetőt vettek őrizetbe 35 millió eurós sikkasztás gyanúja miatt. A Podravka legnagyobb részvényese - 26 százalékos tulajdonrésszel - a horvát állam, a gyanú szerint a cég vezetői különféle pénzügyi manőverekkel, a vállalat pénzeszközeit felhasználva megszerezték a cég részvényeinek 25 százalékát. (Az osztrák Wirtschaftsblatt akkor azt írta, Mol- és OTP-vezetőket is be akar idézni tanúként a horvát korrupcióellenes ügyészség a Podravka-ügyben.)

A Hina horvát hírügynökség pedig azt állította, különös hitelszerződést kötött az OTP és a Podravka, amely mögött Damir Polancec volt gazdasági miniszter és a Mol megállapodása állhat. A hírügynökség szerint a Podravka a Mol segítségével kapott hitelt az OTP-től, hogy abból a horvát cég vezetése megvásárolja az élelmiszer-ipari vállalatot, miközben a magyar olajcég ezért cserébe kapta meg az irányítást az INA fölött tavaly nyáron. A magyar cégek azonban tagadták a vádakat. Az ügy magyarországi vonatkozásairól szó van egy pénteken nyilvánosságra került WikiLeaks-iratban is.

Később, idén októberben a horvát sajtóban ellentmondásos információk jelentek meg arról, hogy Jadranka Kosor horvát kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök a Mol és az INA olajcégekkel kapcsolatban tárgyaltak egymással. Havasi Bertalan, a magyar miniszterelnök sajtóstábjának vezetője október 18-án közölte: Jadranka Kosor horvát miniszterelnök nyári budapesti látogatása óta sem személyesen, sem telefonon nem történt újabb tárgyalás közte és Orbán Viktor között.