Putyinnak nem tetszik Julian Assange letartóztatása

Vágólapra másolva!
A távozó brazil elnök hiányolja, hogy a kormányok nem kritizálják Julian Assange-nek, aWikiLeaks alapítójának és főszerkesztőjének letartóztatását, Vlagyimir Putyin orosz miniszterlenök szerint pedig mindez ellenmond a nyugati demokráciák alapelveinek.
Vágólapra másolva!

Luiz Inacio Lula da Silva távozó brazil elnök a kifejezés szabadsága elleni támadásnak minősítette a WikiLeaks alapítójának, Julian Assange-nek a letartóztatását - írta pénteken a bbc.co.uk. Az elnök szerint a titkos amerikai diplomáciai iratok kiszivárogtatása egy eddig sérthetetlennek hitt diplomáciát fed fel.

Hozzátette azt is, hiányolja, hogy más országok kormányai nem ítélik el a letartóztatást. "Letartóztatták, mégsem hallani egyetlen tüntetésről sem, amely a kifejezés szabadságát követelné."

Kedd délelőtt letartóztatták a WikiLeaks alapítóját, Julian Assange-et, akit a svéd hatóságok nemi erőszakkal gyanúsítanak. A hivatalos magyarázat szerint a letartóztatásnak nincs köze a WikiLeaks kiszivárogtatásaihoz, Assange azonban állítja, hogy az ellene folyó eljárással az oldalt akarják ellehetetleníteni.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterlenök is kritizálta Assange letartóztatását, mondván, az ellenmond a nyugati világ demokratikus értékeinek. "Miért is van börtönben Julian Assange?' - tette fel a költői kérdést egy sajtótájékoztatón az orosz miniszterlenök. - "Ez a demokrácia?"

Az amerikai hatóságok remélik, sikerül vádat emelniük Assange ellen a az amerikai diplomáciai iratok tömegesen kiszivárogtatása miatt.

A WikiLeaks már közel négy éve működik, de Assange idén tett szert nemzetközi ismertségre, miután az oldal egyre fajsúlyosabb és egyre nagyobb mennyiségű bizalmas iratot hozott nyilvánosságra. A legtöbb dokumentum az Egyesült Államokra vonatkozott, így az amerikai hatóságok részéről érkezett a legtöbb kritika Assange és az általa alapított oldal ellen.

Ez még tovább erősödött az utóbbi hetekben, miután a WikiLeaks és a vele együttműködő újságok tömegesen hoztak nyilvánosságra amerikai diplomáciai iratokat. A közzétételt elítélte a Fehér Ház és minden lényegesebb amerikai politikai szereplő, akik közül többen Assange elfogására szólítottak fel.