Holtan találták a szupercsaló Madoff fiát New Yorkban

Vágólapra másolva!
A csalásért elítélt Bernard Madoff fiát holtan találták New York-i otthonában, a család ügyvédjének közlése szerint öngyilkos lett.
Vágólapra másolva!

Manhattani lakásában felakasztva találták Mark Madoffot, a 65 milliárd dolláros kárt okozó csalássorozatot elkövető Bernard Madoff fiát, apja letartóztatásának második évfordulóján - írja a BBC News.

A család egyik tagja értesítette a rendőrséget helyi idő szerint reggel fél nyolckor. Bernard Madoff fiainak ügyvédje, Martin Flumenbaum a hírt megerősítette a Reutersnak: "Mark Madoff ma öngyilkos lett. Ez egy szörnyű és szükségtelen tragédia" - mondta. Flumenbaum elmondása szerint Mark Madoff vétlen áldozata volt apja csalási ügyének, és a két éve tartó könyörtelen vádaskodások miatt összeomlott.

Bernard Madoff tavaly ismerte be, hogy befektetők ezreit csapta be az úgynevezett Ponzi-séma szerint mintegy húsz éven keresztül, amivel 65 milliárd dolláros kárt okozott. A példátlan mértékű csalássorozatban Bernard Madoff fiai, Mark és Andrew Madoff után is nyomoztak, de ellenük végül nem emeltek vádat. Mark és Andrew Madoff a családi cégnél dolgoztak, de tagadták, hogy tudtak volna a csalásokról.

Mark Madoff felesége idén már kérte a bíróságtól, hogy megváltoztathassa a vezetéknevét a családot ért fenyegetések miatt. Bernard Madoff barátját és munkatársát, Jeffry Picowert - akit szintén perbe fogtak - floridai otthonának úszómedencéjében találták holtan októberben. Halálának ügye egyelőre megoldatlan.

A Ponzi-trükk

Bernard Madoff az áldozatait a piramisjátékra emlékeztető Ponzi-trükk alapján csapta be: látszatbevételeket produkált nem létező tőzsdei ügyletekből, a korábbi befektetőknek pedig magas kamatokat fizetett az új áldozatok pénzéből. A visszaélést az olaszt Charles Ponziról nevezték el, aki az 1920-as években károsította meg ilyen módon ügyfeleit.

A lufi akkor durrant ki, amikor a gazdasági válság miatt nem tudtak új pénzt szerezni a rendszer finanszírozásához. A 72 éves Bernard Madoff jelenleg 150 éves börtönbüntetését tölti.

A csalással szerzett pénzt részben eljátszották a tőzsdén, részben a család fényűző életvitelét finanszírozták belőle. A károsultak kárpótlására novemberben árverést tartottak Madoff személyes tárgyaiból. Az aukció, amelyen összesen 489 tételt mutattak be, kétmillió dolláros bevételt eredményezett. Egyebek mellett mahagóni teázóasztal, mennyezetes ágy, értékes képkeretek, ékszerek, sőt alsóneműk is kalapács alá kerültek.