Durva csalás gyanúja árnyékolja be a koszovói választást

Vágólapra másolva!
Egyes körzetekben az átlagosnál jóval nagyobb, 95 százalékos részvétel volt a koszovói választásokon, amit az uniós megfigyelők gyanúsnak tartanak. Ez az első parlamenti választás Koszovóban az egykori szerb tartomány függetlenedése óta, az előzetes eredmények szerint a jelenlegi kormányfő áll nyerésre.
Vágólapra másolva!

Vasárnap első alkalommal tartottak parlamenti választásokat Koszovóban azóta, hogy 2008-ban kikiáltották az egykori szerb tartomány függetlenségét. Az előzetes eredmények szerint Hasim Thaqi kormányfő pártja a választást, ugyanakkor az adatok alapján úgy tűnik, hogy koalíciós partnerre lesz szüksége a kormányzáshoz.

Thaqi legfőbb riválisa, a voksok 26,2 százalékát megszerző Koszovói Demokratikus Liga (LDK) választási csalással vádolja a győztest. Az aggodalmakat osztják az uniós megfigyelők is, akik hétfőn azt közölték, hogy "súlyos állításokat kaptak csalásokról" két körzetből.

A megfigyelők vezetője, Doris Pack azt mondta, hogy általánosságban rendben zajlott a választás, de gyanúsnak nevezte, hogy két olyan körzetben, amely Thaqi erősségének számít, az átlagosnak a duplája, 95 százalékos volt a részvétel.

"Nem hiszem, hogy ez lehetséges. Talán régen Oroszországban vagy Kelet-Németországban vagy esetleg Kínában. De nem hiszem, hogy lehetséges lenne egy olyan országban, mint Koszovóban, ahol megpróbáltuk létrehozni a demokratikus struktúrákat" - idézte a BBC a német politikust.

A választásokat az után írták ki, hogy lemondott Fatmir Sejdiu elnök, akiről egy bíróság megállapította, hogy nem töltheti be egyszerre az államfői és egy pártelnöki posztot.