Zavargások törtek ki Rómában Berlusconi győzelme után

Tüntetés Rómában, miközben bizalmatlansági szavazást tartanak az olasz parlament alsó- és felsőházában silvio Berlusconi olasz miniszterelnök ellen
Vágólapra másolva!
Zavargások törtek ki Róma belvárosában miután Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök túlélt egy bizalmatlansági szavazást kedden. A tüntetők, akik főleg a felsőoktatási reform ellen tiltakozó fiatal egyetemisták, abban bíztak, hogy a miniszterelnök bukását ünnepelhetik meg kedden.
Vágólapra másolva!

Heves tüntetések kezdőtek Rómában azután, hogy Silvio Berlusconi miniszterelnök 3 szavazattal többséget szerzett egy bizalmi szavazáson. A Guardian által hivatkozott jelentések szerint legalább 80 rendőr és tiltakozó sérült meg a tüntetésekben, amelyek kedden kezdődtek az olasz főváros történelmi belvárosának különböző pontjain.

A Reuters szerint festék és füstbombákat hajítottak tiltakozók az olasz parlament épületére. A lap beszámolója szerint Rómában a Pincio-domb és a Spanyol lépcső füstben úszott a felgyújtott autók és kukák miatt és a tüntetők a tűzoltókat sem engedték a helyszínre, hogy eloltsák a tüzet. A Reuters legalább 20 sérültről írt. A hírügynökség szerint főleg fiatal hallgatókból állt a tüntetők tömege, de voltak köztük bevándorlók és munkások is.

"Mialatt ők a parlamentben játsszák a kis játékukat, a katasztrófa felé haladunk. Hol a jövőm? A kormány nem képviseli az érdekeimet, a saját országom nem képviseli az érdekeimet" - mondta a 19 éves Marco. A Reuters szerint a tüntetők abban bíztak, hogy örömünnepet ülhetnek Berlusconi bukása után, de a kormányfő végül nyert a szavazáson.

A Guardian szerint egyes tüntetők vascsövekkel és kockakövekkel fegyverkeztek fel a tüntetésre, amelyhez hasonlót évek óta nem tapasztaltak az olasz fővárosban. A Guardian beszámolója szerint egy összecsapásban a rendőröket bekerítették és csövekkel ütlegelték a tüntetők. Egy szemtanú beszámolója szerint rendőrök megvertek egy fiatalt, akinek semmi köze nem volt a tüntetéshez. A Guardian is azt írja, hogy a tüntetők zömét hallgatók, akik a felsőoktatási reform ellen tiltakoztak, szakszervezeti munkások, egy korábbi földrengés áldozatai és a forradalmi marxista párt tagjai alkották.

A Wall Street Journal (WSJ) azt írta, hogy olasz egyetemisták a milánói tőzsdéhez vonultak és az "adjátok vissza a pénzünket" feliratot helyezték el az épület oldalára, illetve a kormánykoalíciót úgy jellemezték, hogy "sötét üzletemberek, rasszisták és tolvajok". A WSJ szerint a felsőoktatási reform és a finanszírozás csökkentése váltotta ki a tüntetéseket.

Az előzetes várakozásokkal ellentétben Silvio Berlusconi miniszterelnök mégsem bukott meg a keddi bizalmi szavazásokon. A kormányfő 314-311 arányban szerzett támogatókat - a témáról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Forrás: AFP
Kattintson a képre és nézze meg a tüntetés képeit!