Berlusconi felháborodott a túlélése miatt kitört zavargásokon

Vágólapra másolva!
Éles szavakkal ítélte el Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök a parlamenti túlélése hírére kitört római zavargásokat. Szerinte szervezett huligánok akciója volt a zavargás, amelyben 80 rendőr és tiltakozó sérült meg.
Vágólapra másolva!

Silvio Berlusconi olasz kormányfő felháborodva ítélte el a keddi, zavargásokba torkolló római tömegtüntetést, amely az után tört ki, hogy a miniszterelnök túlélt egy bizalmatlansági szavazást. Berlusconi szerint "ami történt, az nem a szabad véleménynyilvánítás kifejezése volt, hanem szervezett huligánok támadása".

Berlusconi kedden 3 szavazattal túlélt egy bizalmi szavazást, a parlament mindkét házában megkapta a szükséges támogatást. A hírre tömegtüntetés kezdődött Rómában, a tüntetők - főként a felsőoktatási reform ellen tiltakozó fiatal egyetemisták - abban bíztak, hogy a miniszterelnök bukását ünnepelhetik meg kedden.

A tüntetés zavarásokba torkollott, amelyekben 80 rendőr és tiltakozó sérült meg, a tiltakozók festék- és füstbombákat hajítottak az olasz parlament épületére. A Pincio-domb és a Spanyol lépcső füstben úszott a felgyújtott autók és kukák miatt, és a tüntetők a tűzoltókat sem engedték a helyszínre, hogy eloltsák a tüzet. A zavargásokról bővebben itt olvashat.

Gianni Alemanno, Róma polgármestere szerdán azt mondta, hogy "sokkolták" a történtek, amelyek az 1970-es évek második felének utcai erőszakhullámához hasonlítottak, és amelyekről ő "azt gondolta, hogy többé nem lesznek ilyenek Rómában".

A Corriere della Sera nevű olasz napilap a polgármesterhez hasonlóan értékelte a történteket, az Il Messaggero szerint pedig "az erőszak abszurd megnyilvánulása vészharangként jelzi, hogy gyökeret eresztett a minden határt túllépő féktelen lázadás". A La Repubblica azt írta, a keddi események "az országot sújtó bajok következményei, mert nincs többé közös nyelve azoknak, akik kormányoznak, azokkal, akiket kormányoznak".