December végére halasztották Hodorkovszkij újabb ítéletének kihirdetését

Vágólapra másolva!
Szerda helyett két hét múlva hirdetik csak ki Mihail Hodorkovszkij orosz oligarcha ellen indított legutóbbi per kihirdetését. Hodorkovszkij elvileg jövőre letölti a rá adócsalás miatt korábban kirótt börtönbüntetést, de az újabb, olajlopásos vádak miatt 2017-ig is rácsok mögött maradhat.
Vágólapra másolva!

December végéig elhalasztották az ítélethirdetést Mihail Hodorkovszkij bebörtönzött orosz oligarcha legutóbbi ügyében Oroszországban. Az ítéletet elvileg szerdán ismertették volna, de végül december 27-ére halasztották, indoklás nélkül. Az adócsalás miatt rá kirótt nyolcéves börtönbüntetést jövőre letöltő orosz vállalkozót az újabb perben azzal vádolják, hogy 1998 és 2003 között kétmilliárd tonna olajat lopott el üzlettársával, Platon Lebegyevvel közösen a tulajdonukban lévő Jukosz olajtársaságtól. Ha az újabb perben is elmarasztalják, akkor 2017-ig rácsok mögött maradhat.

Támogatói szerint az újabb eljárás politikai indíttatású. A BBC szerint sokan vélik úgy, hogy az oligarchát azért tartják rácsok mögött, mert az ellenzék támogatásával kihívta maga ellen Vlagyimir Putyin kormányfő, korábbi elnök haragját.