Gondokat okoz a havazás Európa nagy részén

Vágólapra másolva!
Gondokat okoz a havazás Svájcban, Olaszországban és Nagy-Britanniában is. Le kellett zárni a genfi repteret és a Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér egyikét, a London Cityt is. Walesben, Észak-Írországban és Skóciában iskolák százaiban szünetel a tanítás. Rómában és Capri szigetén pedig több közlekedési baleset történt.
Vágólapra másolva!

Nagy mennyiségű hó hullott az éjjel Svájcban. A Meteosuisse internetes oldal szerint mintegy 15 centiméter fehér csapadék lepte be éjjel Genfet és 9-14 centiméternyi Jurát. A genfi repteret délelőtt egy időre le kellett zárni, de már ismét megindulhatott a forgalom. Zürich légikikötőjében a rossz időjárási körülmények miatt negyven járatot kellett törölni, ez a szám pedig tovább növekedhet - közölte egy szóvivő. A Basel-Mulhouse repülőtér forgalmát nem igazán befolyásolta a havazás, két járatot kellett törölni, illetve néhány késés volt csak.

Olaszországban is zord idő uralkodik

Olaszországban is fehérbe burkolózott a táj. A havazás elsősorban az északi országrészben volt jellemző, de a zord időjárás az ország déli részét sem kímélte. Rómában és Capri szigetén is több közlekedési baleset történt a csúszós utakon. A szardíniai hegyekben helyenként mínusz 10 Celsius-fokot is mértek. Calabriában pedig több autós elakadt a behavazott utakon.

Évtizedek óta nem látott havazás Nagy-Britanniában

Évtizedek óta nem látott havazásokkal és mínusz 20 fok körüli fagyokkal tért vissza a sarkvidéki tél néhány nap után Nagy-Britanniába is. Péntek délutánra le kellett zárni a London City repteret, illetve leállt a forgalom az északír főváros, Belfast mindkét légikikötőjében is. A londoni repülőterek közül a Heathrow, a Gatwick, a Stansted és a Luton működött pénteken, ugyanakkor a következő napokban ezeken sem zárhatók ki fennakadások. Walesben, Észak-Írországban és Skóciában iskolák százaiban szünetel a tanítás.

A brit kormány arra hívta fel a figyelmet, hogy a havazások okozta szállítási nehézségek miatt komoly ellátási zavarok lehetnek háztartási fűtőolajból. A 25 millió brit háztartás hat százalékában van ilyen típusú fűtőrendszer. A járműüzemanyag-ellátásban egyelőre nincs fennakadás.

A brit meteorológiai szolgálat időjárási figyelmeztetést adott ki az egész országra a havazás és a rendkívüli hideg miatt. Az előrejelzések szerint szombaton Londonban akár 20-25 centiméternyi hó is hullhat.

Bulgáriai hóhelyzet: törölt járatok, használhatatlan utak

Bulgáriát sem kíméli a havazás. Várnából a fővárosba tartó összes repülőjáratot törölték. Az állami rádió hírei szerint még a várnai kikötőt is lezárták. A hóátfúvások miatt járhatatlanná vált a Szófiából Burgaszba vezető autópálya keleti szakasza. A Fekete-tenger mentén Romániába vezető országúton több autó rekedt a hóban. Sok helyen nem volt áram.

Sárga jelzésű hóriadó van érvényben Románia több megyéjében

Fennakadást és számos közúti balesetet okozott pénteken az első kiadós havazás Romániában is. Bukarestben és a környékén több karambol történt a síkos utak miatt. Az ország déli és délkeleti részén lévő hat megyében sárga jelzésű hóriadó van érvényben. A Fekete-tenger parti Constanta kikötőjét lezárták a hatóságok.