Kamionok ezrei vesztegelnek az utakon a hó miatt Franciaországban

Vágólapra másolva!
Kamionok ezrei vesztegeltek péntek reggel, a karácsonyi szabadságok kezdetén a kelet-franciaországi autópályák pihenőhelyein. A térségben helyenként húsz centiméternyi hó is hullott az éjszaka, a buszforgalomban is fennakadások vannak.
Vágólapra másolva!

Nem közlekedhetnek a kamionok Észak-Franciaország számos főútvonalán. A régióban reggel 2600 kamiont nem indítottak elővigyázatosságból a nagy havazások után, Elzászban körülbelül 750 kamion állt. A határátkelők reggel 6 órától zárva vannak az Alsó-Rajnavidéken, és a teherautókat visszafordítják Németország felé. Franche-Comtéban mintegy 1400 kamion nem indulhat el. Az iskolások szállítását sem tudják biztosítani pénteken több helyütt e keleti régiókban.

Északon is sok kamion vesztegel - a prefektúra szerint mintegy 700 -, főként Haute-Marne-ban, ahol 7-15 centiméter hó esett az éjjel. Lille-ben a városi buszforgalomban igen nagy zavarok vannak a hó és a jég miatt. Mindamellett egyetlen súlyosabb balesetet sem jelentettek az időjárás miatt az országban. Az érintett régiókban megszervezték a teherautósofőrök ellátását, elsősorban a vöröskereszt segítségével.

A francia hatóságok már csütörtökön készültségbe helyeztek 16 (vontatásra alkalmas) páncélozott járművet Párizs körül, elkerülendő, hogy a hó megbénítsa a fővárost, amint a múlt héten történt. December 8-án a párizsi körzetet különösen erős havazás lepte meg, s a hatóságokat tették felelőssé azok az autósok, akik egy napra és éjszakára a fagy és a jég fogságába estek.