Elbukott a szenátusban Obama Álom-törvénye

Vágólapra másolva!
Nem kapta meg a szükséges számú szavazatot az a tervezet az Egyesült Államokban, amely honosította volna a gyerekkorukban illegálisan az országba kerülteket. Barack Obama szerint a szenátorok nem hallgattak a józan eszükre.
Vágólapra másolva!

A szenátusban nem kapta meg a szükséges legalább 60 szavazatot az úgynevezett Álom-törvény, amely a gyerekként illegálisan az országba kerültek számára adta volna meg az állampolgárságot. A törvénytervezetet a republikánusok akadályozták meg - írta a Reuters.

Barack Obama elnök és a törvényt támogató demokratapártiak újra megkísérlik majd a tervezet elfogadtatását. "Kiábrándító, hogy nem működött ma a józan ész" - mondta Obama egy közleményben. "A kormányom azonban nem adja fel sem az Álom-törvényt, sem a hibás bevándorlási rendszerünk megjavításának fontos ügyét" - folytatta.

A törvénytervezet honosította volna azokat, akik 16 éves koruk előtt illegálisan érkeztek az Egyesült Államokba és érettségit tettek, két évet tovább képezték magukat vagy szolgáltak a hadseregben, illetve büntetlen az előéletük.

Dick Durbin demokrata szenátor, aki a tervezet mellett szólt, azt mondta, hogy ezek az emberek "teljes szívükből az otthonukként gondolnak az országra, amelyet az egyedüli helyként ismernek. Egyedül azt kérik, hogy lehetőséget kapjanak szolgálni a nemzetet".

A szavazáson 55 igent és 41 nemet kapott a tervezet, a nemeket a republikánusok hozták. Az ellenzékiek szerint a törvény alapot szolgáltatott volna arra, hogy jutalmazzák a illegális tevékenységet.

Barack Obama újra a törvényhozás két háza elé viheti a törvényt, viszont jövőre már az új felállású szenátus és kongresszus fog foglalkozni vele. Az idei választások alapján mindkét házban a republikánusok lesznek többségben, vagyis a gyakorlatban a tervezet "elhalt" - írta a Reuters.