Távozásra szólította föl az ENSZ-katonákat az elefántcsontparti elnök

Vágólapra másolva!
Távozásra szólította föl az elefántcsontparti köztársasági elnök az országban állomásozó ENSZ-békefenntartókat és a francia katonaságot szombaton.
Vágólapra másolva!

Elefántcsontpart elhagyására szólította föl szombaton az ország köztársasági elnöke az ENSZ-békefenntartókat és a francia katonaságot.
Laurent Gbagbo az egyik szóvivője útján követelte, hogy a mintegy tízezer kéksisakos ENSZ-katona és a 900 fős francia alakulat hagyja el Elefántcsontpartot, és hogy ne újítsák meg a két misszió megbízatását.

A katonák a 2002-2003-as polgárháború lezárása óta vannak az országban, az ENSZ-erők mandátuma december 20-án jár le.

Gbagbo elvesztette a választást

Laurent Gbagbo a nemzetközi szervezetek szerint elvesztette a novemberi elnökválasztást, de nem hajlandó átadni a hatalmat győztes riválisának, aki ennek ellenére megalakította saját kormányát, és élvezi az ENSZ, az EU és az Afrikai Unió támogatását.

Az elnök szerint az ENSZ-erők és a franciák "súlyosan beavatkoztak" Elefántcsontpart belügyeibe azzal, hogy ellenfele, Alassane Ouattara mögé álltak, őt pedig a hatalom átadására szólították fel.

A nyugat-afrikai országban zavaros a helyzet a választás óta, és csütörtökön erőszakos összetűzések is voltak Abidjanban, ahol mintegy húsz ember életét vesztette.

Szombat reggel az ENSZ-erőket is támadás érte: egyenruhás, de maszkot viselő alakok egy gépkocsiból tüzet nyitottak egy járőrre, aki éppen visszatérőben volt a bázisára. A konfliktusban senki sem sérült meg.