Napokig lakott vádlója lakásában a WikiLeaks alapítója

Vágólapra másolva!
A Guardian című brit lap megszerezte a WikiLeaks alapítója elleni szexuális zaklatásról szóló nyomozati anyagot. A dokumentumok szerint egy 31 éves baloldali aktivista és egy 27 éves rajongó a két nő, akik nemi erőszakkal vádolják Julian Assange-t.
Vágólapra másolva!

Egy 31 éves baloldali aktivista és egy 27 éves rajongó a két svéd nő, akik nemi erőszakkal és szexuális zaklatással vádolják a WikiLeaks alapítóját.

A svéd rendőrség 68 oldalas nyomozati anyagát a Guardian című brit lap szerezte meg és tette közzé. A dokumentumok szerint a szexuális zaklatással kapcsolatos vádak augusztusra nyúlnak vissza, amikor Julian Assange, a WikiLeaks alapítója a svéd szociáldemokrata párt keresztény platfromjának vendégeként előadást tartott Stockholmban. Assange 10 napra érkezett a svéd fővárosba, ahol egy 31 éves baloldali aktivista lakásában lakott.

Az iratokban csak "A kisasszonynak" nevezett nő tartotta a kapcsolatot a WikiLeaks-alapítóval és többször le is feküdtek egymással. "A kisasszony" állítása szerint Assange egyszer az akarata ellenére is folytatta az aktust.

A másik állítólagos áldozat "W kisasszony" régóta csodálta Assange munkásságát, akit "érdekesnek, bátornak és csodálatra méltónak" tartott. Stockholmi előadása idején az első sorban ült. Rózsaszín pulóverében fel is keltette a WikiLeaks-alapító figyelmét, akivel az este folyamán beültek egy moziba is. Két nappal később elutaztak "W kisasszony" lakásába, 50 kilométerre a svéd fővárostól. A Guardian cikke szerint itt szexuális kapcsolatot létesítettek, majd a nő elaludt. Arra ébredt, hogy a férfi óvszer nélkül újra közösül vele. "W kisasszony" ezután visszavitte Assange-t a pályaudvarra.

Néhány nappal később, "W kisasszony" felhívta telefonon "A kisasszonyt", hogy a WikiLeaks-alapító után érdeklődjön, mert az ígérete ellenére nem hívta őt fel. A két nő számára akkori beszélgetésükből derült ki, hogy hasonlókat éltek át a férfival. Ezután - már közösen - szerették volna elérni, hogy Assange elvégeztessen magán egy tesztet a szexuális úton terjedő betegségekről. Ám a férfi erre nem volt hajlandó, ezért augusztus 20-án a rendőrséghez fordultak.

A WikiLeaks alapítóját december 7-én tartóztatták le, a svéd hatóságok nemi erőszakkal gyanúsítják. A hivatalos magyarázat szerint a letartóztatásnak nincs köze a WikiLeaks kiszivárogtatásaihoz, Assange azonban állítja, hogy az ellene folyó eljárással az oldalt akarják ellehetetleníteni.