Lecsukták az ellenzéki jelölteket a belorusz elnökválasztás után

Vágólapra másolva!
Hétfőn hajnalban hivatalos végeredményt is hirdettek a vasárnapi fehérorosz elnökválasztáson, amelyet ismét elsöprő többséggel nyert a sokak által diktátornak tartott elnök, Alekszander Lukasenko. Az eredmény ellen éjjel tömeges tüntetések robbantak ki Minszkben, ahol a rohamrendőrök tömeges letartóztatásokba kezdtek. A hatóságok az elnököt kihívó ellenzéki jelöltek többségét is letartóztatták, egyiküket pedig össze is verték.
Vágólapra másolva!

A kilenc ellenzéki elnökjelöltből hetet letartóztatott a rendőrség, miután erőszakos zavargásokba torkollott a fehérorosz elnökválasztás vasárnap éjjel. A hatóságok az egyik jelöltet a kórházból vitték el, ahova egy tüntetésről került be, miután a rendőrök összeverték - írja a BBC.

Fehéroroszországban, amelyet kritikusai Európa utolsó diktatúrájának tartanak, a vasárnapi választáson negyedszerre is elsöprő győzelmet aratott Alekszander Lukasenko elnök. Lukasenko, aki 1994 óta vezeti az országot, a hétfő hajnalban közölt hivatalos végeredmények szerint a szavazatok 79,7 százalékával nyerte a választást. A szavazáson a részvételi arány 80 százalékos volt.

A fehérorosz ellenzék már az exit-poll eredmények után tömeges tüntetésbe kezdett, mert csalást gyanított, az elnök elsöprő győzelmét pedig meghamisított eredménynek tekintette. A BBC szerint a több tízezres tömeg megpróbálta megostromolni az elnöki palotát, de a rohamrendőrök visszaverték őket. Az összecsapásokban több tucat tüntető megsérült, és tömeges letartóztatásokról érkeztek hírek (a tüntetésről és az összecsapásokról korábbi cikkünkben, itt olvashat részleteket).

Vlagyimir Neklajevet, az egyik ellenzéki jelöltet már vasárnap éjjel gumibotokkal verték össze a rohamrendőrök, amikor 200 támogatójával tüntetésre készült Minszkben. A férfi egyik segédje szerint másnap civil ruhás emberek jöttek érte a kórházba, és egy takaróba csavarva magukkal vitték. A politikus felesége eközben a szomszéd szobában sikoltozott, ahova a férfiak bezárták - írja a BBC.

A nap folyamán másik hat elnökjelöltet is őrizetbe vettek, így csak két jelölt, Jaroszlav Romancsuk és Viktor Teresenko maradt szabadlábon. A fehérorosz államügyészség egyik illetékese azt mondta, hogy az őrizetbe vettek közül egyesek ellen tömeges rendbontások szervezése címén fognak vádat emelni, és akár 15 év börtönbüntetés is kiszabható lesz ellenük.

Az egyik szabadlábon hagyott elnökjelölt, Romancsuk szerint az őrizetbe vett jelöltek "enyhén szólva is meggondolatlanul cselekedtek, s most mindenki szenved, miközben a hatóságok készek aszfaltba döngölni a demokrácia minden hajtását, s minden politikai pártot". A politikus úgy tudja, hogy a hatóságok szinte az összes ellenzéki párt betiltására készülnek a vasárnap esti erőszakos tüntetések után.

Lukasenko elnök már a választások közben figyelmeztette kihívóit, hogy ne szervezzenek tüntetéseket. "Az esetleges tüntetőkre olyan sors vár, amilyet a törvényeink előírnak" - figyelmeztetett, majd hozzátette: szerinte senki nem lesz kinn a tereken vasárnap este. Korábban a rendőrség is jelezte, hogy keményen letör minden tüntetést - írja a BBC.

Forrás: AFP
Tízezrek tüntettek

A rendőrség szerint több száz tüntetőt vettek őrizetbe, Anatol Kuljasau belügyminiszter pedig közölte, hogy mindenki megkapja a büntetését. A tárcavezető azt mondta, hogy a rendbontó tömeg nem saját akaratából tüntetett, hanem azoknak az elnökjelölteknek hívó szavára vonult utcára, akik a tömeget kihasználva akarják megingatni az országot és a közrendet.

Az Egyesült Államok minszki nagykövetsége közleményben ítélte el az erőszakcselekményeket. A képviselet aggodalmát fejezte ki a rendőri erőszak, az elnökjelöltek bántalmazása, az újságírók és a civil társadalom képviselői elleni fellépés és Uladzimir Neklaev sorsa miatt is.