Észak-Korea újra beengedi a nukleáris ellenőröket

Vágólapra másolva!
Visszaengedi jongbjoni atomlétesítményébe a nemzetközi ellenőröket Észak-Korea - jelentette a CNN. A hírtelevízió szerint Bill Richardson új-mexikói kormányzó érte el ezt az országban folytatott tárgyalásokon. A politikus arra is rávette a diktatórikus országot, hogy túladjon nukleáris fűtőelemeinek egy részén, és forródrótot hozzon létre az USA-val.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea beleegyezett, hogy újra beengedi területére az ENSZ nukleáris ellenőreit - adta hírül hétfő reggel a CNN amerikai hírtelevízió. A tévé Phenjanban tartózkodó tudósítója szerint az Észak-Koreában tárgyaló Bill Richardson, Új-Mexikó amerikai szövetségi állam kormányzója tudta rábeszélni a diktatórikus ország vezetését a nyitásra.

Richardson állítása szerint nem hivatalos diplomáciai úton, hanem magánlátogatáson tartózkodik Észak-Koreában, célja a két Korea közötti feszültség csillapítása. A CNN vele utazó riporterének jelentése szerint nemcsak azt érte el, hogy az ENSZ-ellenőrök visszatérhessenek a korábban egyszer már leszerelt jongbjoni atomlétesítménybe, de arra is rábeszélte Észak-Koreát, hogy az urándúsításra használt fűtőelemeinek egy részétől megszabaduljon.

Richardson a CNN-nek "közepes méretű, pozitív előrelépésként" jellemezte a megállapodást, a CNN szerint arról sikerült megállapodni, hogy Észak-Korea elad 12 000 darab friss nukleáris üzemanyagrudat Dél-Koreának. Az ebben található urán az USA szerint 6-8 bombára elég, ezért kifejezetten előnyös, hogy attól Észak-Korea megszabadul.

Észak-Korea 2007-ben állította le a jongbjoni atomerőművet, de 2008-ban kiutasították onnan a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőreit. Az ügynökség plombáit eltávolították a létesítményről, és azt ígérték, hogy újraindítják azt. Azóta folyamatos spekuláció folyik arról, hogy mit kezd Észak-Korea a létesítménnyel.

Forródrót és közös bizottság

Phenjan a hétvégén a CNN szerint további ígéreteket is tett: Richardson javaslatára közölték, hogy a két Korea és az Egyesült Államok közötti "jobb megértés" érdekében megfontolják egy külön katonai bizottság létrehozását, és szintén fontolóra veszik egy közvetlen kommunikációs kapcsolat, "forródrót" kiépítését.

Bill Richardson kormányzó csütörtök óta tartózkodik Phenjanban. A CNN-nek adott pénteki telefonos interjújában "rendkívüli mértéktartásra" intette Észak-Koreát, és azt hangsúlyozta, hogy Phenjannak lehetővé kell tennie a déliek hadgyakorlatainak megtartását. Richardson "puskaporos hordóként" jellemezte Észak- és Dél-Korea jelenlegi szembenállását, miközben hétfőn Dél-Korea ismét hadgyakorlatot kezdett a két ország határán.