Éleslőszerrel tartott lőgyakorlatot Dél-Korea az északi határnál

Vágólapra másolva!
Éles lőszerrel tartott tüzérségi gyakorlatot hétfőn Dél-Korea a korábban megtámadott Jonpjong-szigeten. A gyakorlat miatt Észak-Korea válaszcsapással fenyegetett, ezért a civileket óvóhelyekre vitték, és a déli légierő is felszállt, végül azonban nem történt ütésváltás a két ország között.
Vágólapra másolva!

Észak-Koreai válaszcsapás nélkül ért véget hétfőn Dél-Korea legújabb lőgyakorlata a két ország határzónájában. Dél az északiak fenyegetése ellenére megtartotta tüzérségi gyakorlatát, amelyben éles lőszereket vetett be - írja a BBC.

A dél-koreai védelmi minisztérium közleménye szerint a gyakorlat helyi idő szerint 14.30-kor (magyar idő szerint 6.30-kor) kezdődött, és mintegy két órán át tartott. A hadsereg szerint az észak-koreai határ közelében található Jonpjong-sziget ágyúi délnyugat felé, az észak-koreai szárazfölddel ellentétes irányban tüzeltek.

Észak azonban úgy értékeli, hogy minden, a szigetről leadott lövés az ő felségvizeire hullik, mivel a sziget körüli vitatott vizeket a magáénak tekinti. Phenjan a gyakorlat előtt többször bejelentette, hogy visszavág: novemberben egy hasonló gyakorlat után tűz alá is vette a Jonpjong-szigetet, ahol több katona és civil is életét vesztette (erről itt olvashat).

A hadgyakorlat előtt az ENSZ Biztonsági Tanácsa is megvitatta az ügyet, de nem jutott egyességre: az orosz és kínai küldöttek azt követelték, hogy Dél-Korea függessze fel a gyakorlatot, az USA ugyanakkor úgy vélte, hogy a gyakorlat összhangban van Dél-Korea önvédelmi jogával.

A gyakorlatot eredetileg korábban tartották volna, de végül a rossz időjárás és a köd miatt csúszott. A gyakorlat idejére a Jonpjong-sziget civil lakosságát óvóhelyekre parancsolták, és a dél-koreai légierő vadászgépei is felszálltak. A gépeket azért indították, hogy egy esetleges északi válaszcsapást megtoroljanak, de egyelőre nem volt rájuk szükség.