Két EU-tag ellenzi Bulgária és Románia Schengenhez való csatlakozását

2010.12.21. 18:41

A szervezett bűnözés és a korrupció miatt nem tartja érettnek a schengeni övezetbe való belépésre Bulgáriát és Romániát a francia és a német belügyminiszter. A két ország támogatása nélkül Bulgária és Románia nem csatlakozhatnak az Európán belül szabad határátlépést biztosító övezethez.

Túlságosan korainak tartja és nem ért egyet Franciaország és Németország azzal, hogy Románia és Bulgária márciusban csatlakozzon az európai uniós tagországok között határellenőrzés nélküli átjárást biztosító schengeni övezethez - derül ki abból a levélből, amelyet a két ország belügyminisztere, Brice Hortefeux és Thomas de Maiziere írt az Európai Bizottságnak.

A levélből a bizottság egyik szóvivője közölt részleteket kedden Brüsszelben. A két miniszter egyebek között a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcban mutatkozó hiányosságokra hivatkozott. Mivel a schengeni övezet bővítéséhez a tagországok egyhangú határozatára van szükség, a német és francia ellenszavazat azt jelenti, hogy a 2007 óta uniós tag Bulgáriának és Romániának várnia kell a csatlakozással.

Az uniós tagországok a tervek szerint januárban hallgatják meg azt a szakértői jelentést, amely a bolgár és román felkészüléssel foglalkozik. Ezt követően kell dönteni a két ország csatlakozásáról. A január 1-jén kezdődő féléves magyar EU-elnökség egyik célkitűzése, hogy Románia és Bulgária befogadásáról már márciusban döntsön az Unió.

Traian Basescu román államfő bírálta a francia és a német belügyminiszter levelét. Basescu Bukarestben újságíróknak Romániával szembeni hátrányos megkülönböztetésnek nevezte a francia és a német döntést. Veszela Cserneva bolgár külügyminisztériumi szóvivő pedig kijelentette, Szófiában tudatában vannak annak, hogy egyes uniós tagországokban bonyolult a politikai helyzet. "Ezen oknál fogva minden lehetséges erőfeszítést meg kell tennünk - a társadalom és az igazságszolgáltatás terén is - azért, hogy eloszlassuk a kételyeket" - mondta.

Franciaország nyáron számos cigány csoportot toloncolt vissza Romániába és Bulgáriába, és már akkor jelezte, hogy fenntartásai vannak a két ország schengeni övezeti csatlakozásával szemben.