Moszkva az első nagyobb hótól újra beállt

Vágólapra másolva!
Moszkvában két napja kisebb-nagyobb megszakításokkal esik a hó, a város hétfő reggel óta szinte egyfolytában egyetlen hatalmas közlekedési dugó.
Vágólapra másolva!

A hétvégén újra esni kezdett a hó Moszkvában, és bár takarítják az utakat, a városban hétfő reggel óta folyamatosak a közlekedési dugók. A forgalomban az átlagos sebesség többnyire 5-10 kilométer/óra, noha ennél egy átlagos napon még csúcsforgalomban is jobb szokott lenni a helyzet.

A moszkvai metróra sem tanácsos hagyatkozni, mivel éppen a csúcsidőszakokban a hatalmas hálózat kapacitása végső határán működik, és nem hogy a szerelvényekbe, de néha az állomásokra sem lehet beférni.

Moszkva egyik súlyos problémája, hogy kevés az útfelület: az egész város területének mindössze 8,7 százalékát teszi ki, míg ez az arány az amerikai városokban 25-30 százalék. További probléma, hogy a privatizált házakat kezelő társaságok nem fektetnek gépekbe, hanem a migránsok olcsó munkaerejére hagyatkoznak, így a járdákon és a hatalmas háztömbök udvaraiban sem takarítják el idejében a hótakarót.

Szakértők szerint a városban a közlekedési helyzet egészen szilveszterig nem is javul már. Évek óta megfigyelhető ugyanis, hogy ilyenkor ajándékok vásárlása céljából azok is autóba ülnek, akik különben a tömegközlekedésre hagyatkoznak. Idén pedig még a hó is nehezíti a helyzetet, s a meteorológusok szerint év végéig most már folyamatosan havazás várható.