Elbukott a kommunista bűnökről szóló javaslat Brüsszelben

Vágólapra másolva!
Visszautasította az Európai Bizottság azt a Magyarország által is támogatott kelet-európai kezdeményezést, hogy az egész Európai Unióban tiltsák be a kommunista bűnök tagadását vagy dicsőítését. A bizottság azzal indokolta a döntést, hogy ezt a kérdést az egyes országoknak kell szabályoznia.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság szerdán közölte, hogy nem tesz eleget a kommunista bűnökre vonatkozó uniós szabályozás kialakítására szóló kérésnek. Audronius Azubalis litván külügyminiszter múlt héten küldött egy levelet a bizottságnak, és kérte, hogy nyilvánítsák bűncselekménnyé a kommunista rendszerek által elkövetett bűnök tagadását, dicsőítését vagy lekicsinylését.

A javaslatot támogatta Magyarország, Bulgária, Csehország, Lettország és Románia külügyminisztere is - írja a BBC, amelynek beszámolója szerint az Európai Bizottság azzal az érvvel utasította vissza a kérést, hogy a politikai alapon elkövetett bűncselekmények szabályozása az egyes országok hatáskörébe tartozik.

A bizottság egy szerdán közzétett jelentésben azt közölte, hogy egy független tanulmány megállapította, nincs olyan modell, amely mindenki számára megfelelő lenne az EU-ban a totalitárius rendszerek által elkövetett bűncselekmények kezelésére. A bizottság ugyanakkor megígérte, mindent megtesz, hogy ne merüljenek feledésbe ezek a bűnök.

Magyarországon idén fogadták el azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében bűncselekmény a holokauszt tagadása, és később ezt kiegészítették a kommunizmus alatt elkövetett bűnök tagadásának tilalmával is. Hasonló törvények vannak több más európai országban is, a holokauszt tagadását tiltják például Németországban és Ausztriában is.