Vezércikkben bírálja a Times a magyar médiatörvényt

Vágólapra másolva!
Vezércikkben foglalkozik a magyar médiatörvénnyel a londoni Times. A konzervatív brit napilap a honlapján megjelent írásában arról értekezik, hogy a médiát ért nyomás hatására az ország aggasztóan közel került egy olyan egypárti államrendszerhez, amelyben büntetik a bírálatot.
Vágólapra másolva!

Sérti a szabadságjogokat és az európai értékeket az új magyar médiaszabályozás a Times cikke szerint. A brit konzervatív napilap internetes oldalán megjelent "Press Ganged" című cikke a héten elfogadott magyar médiatörvényt elemzi. A vezércikk címe a modern angol zsargonban azt jelenti, hogy valakit erőszakos meggyőzési módszerekkel szorítanak rá az engedelmességre.

A lap szerint a médiára kirótt korlátozások nyomán az ország most már aggasztóan közel került egy olyan egypárti államrendszerhez, amelyben a bírálatot nem csupán helytelenítik, hanem büntetik is. A szerző szerint a gazdasági válság közepette Orbán Viktor nagy parlamenti többséget szerzett áprilisban, és Magyarországon azóta populista és antiliberális törvények sorát léptették életbe.

A cikk foglalkozik azzal, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tagjainak mindegyikét a Fidesz nevezte ki, és a szervezet vezetőjét 2020-ig nem lehet elmozdítani a posztjáról, valamint azzal, hogy az elnök a parlament közbeiktatása nélkül rendeleteket adhat ki a médiának. Az írás szerint az ország még nem folyamodott a kommunista érában megismert kisszerű zsarnoki módszerekhez, az európai értékekkel azonban szembekerült, és ez ellen az EU-nak egyesült erővel tiltakoznia kell.

Magyarországot az időzítés miatt is bírálják, hiszen a közeledő EU-elnökség miatt jobban előtérben van az ország. A lap Európa rovatában Karacs Imre publicista írása is megjelent, "A magyar média elhallgattatása felfordulást okoz az EU-ban" címmel. A cikk szerint Magyarország éppen azon a napon veszi át a soros EU-elnökséget, amikor konzervatív kormánya vissza akarja állítani az állami cenzúrát, két évtizeddel a kommunizmus bukása után. Szerdán a lengyel Gazeta Wyborcza is keményen bírálta cikkében a magyar médiatörvényt.

Denis MacShane, az előző, munkáspárti brit kormány volt EU-ügyi államtitkára azt mondta a lapnak, hogy "most reflektorfénybe kerül Magyarország, és politikai uralkodó osztályának nagyon nem európai hozzáállása a média, valamint az igazságszolgáltatás szabadságához és függetlenségéhez". MacShane szerint az első magyar EU-elnöki félév ki fogja hangsúlyozni azokat az okokat, amelyek miatt sokan egyetértenek abban, hogy most már el lehet törölni ezeket a féléves elnökségeket.

A lapban Roger Boyes európai tudósító is foglalkozik a médiatörvénnyel. Az újságíró úgy ítéli meg, hogy eltúlzóak egyes reakciók, például az a felvetés, hogy az EU ne adja át Magyarországnak az elnökséget a médiatervek törléséig. Boyes szerint Nagy-Britannia rágalmazásellenes jogszabályai, vagy az olaszországi politikai és médiaérdekeltségek szövevénye nem nyújt igazán erős alapot Európa új demokráciáinak bírálatához.