Több mint 170 halottja van az elefántcsontparti erőszaknak

Vágólapra másolva!
Az ENSZ szerint legalább 173 halálos áldozata van Elefántcsontparton a novemberi végi elnökválasztást követő feszültségnek. A szavazást elvesztő hivatalban lévő elnök csalással vádolja nemzetközileg is elismerten győztes ellenfelét, akinek támogatói között állítólag véres tisztogatásokat hajt végre.
Vágólapra másolva!

Legalább 173 ember vesztette életét Elefántcsontparton a vitatott elnökválasztást követő erőszakos cselekményekben - jelentette az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága. Az afrikai országban november 28-án tartott választás után patthelyzet alakult ki a posztjához ragaszkodó hivatalban lévő elnök Laurent Gbagbo, és a választáson győztes riválisa, Alassane Ouattara - akinek az ENSZ és több nagyhatalom is elismeri győzelmét - fegyveres hívei között. A konfliktus hátteréről korábbi cikkünkben olvashat bővebben.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága szerint 173 embert öltek meg és 500-at vetettek fogságba az elmúlt héten az országban. A BBC abidjani tudósítója szerint sok pletyka terjeng az Ouattarát támogató negyedekben folyó éjszakai vérengzésekről, de az érintett területekre senkit nem engednek Gbagbo fegyveresei, ezért nehéz megerősíttetni az információkat.

Outtara támogatói a Nemzetközi Büntetőbíróságot kérték fel, hogy vonja felelősségre tetteikért Gdagbo embereit. A kihívó elnök kíséretével az abidjani Golf Hotelben húzta meg magát, ahol körülbelül 800 ENSZ-békefenntartó védi őket. Az ENSZ szerint Gbagbo híveit libériai zsoldosok is segítik.

Az elnökválasztást a független választási bizottság szerint Outtara nyerte, amelyet később az ENSZ is igazolt. Gbagbo azonban azt állítja, hogy az ország egyesítését is célzó voksolást manipulálták a lázadók ellenőrizte térségekben, ezét nem hajlandó elismerni ellenfele győzelmét.

Az egyre feszültebb helyzet miatt a terület egykori gyarmattartója Franciaország az ország elhagyására szólította fel az ott tartózkodó körülbelül 15 ezer francia állampolgárt, a Világbank szerdán felfüggesztette a hitelek folyósítását Elefántcsontpartnak, az EU és az USA beutazási tilalmat rendelt el Gbagbo elnök és emberei számára. Az országban tartózkodó kilencezer fős békefenntartó kontingens mandátumát hat hónappal meghosszabbították.