Ezrek menekülnek Libériába Elefántcsontpartról

Vágólapra másolva!
Közel 14 ezer ember menekült Elefántcsontpartról Libéria keleti részébe az elnökválasztás után kitört erőszakcselekmények miatt - közölte szombaton az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).
Vágólapra másolva!

A szervezet arra figyelmeztetett, hogy a libériai kormány és a segélyszervezetek erőfeszítései ellenére a menekültek fogytán vannak az élelemnek. Az UNHCR aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egyes jelentések szerint egy észak-elefántcsontparti fegyveres szervezet tagjai a menekülteket nem engedik át a határon, ezért kénytelenek nyolcvan kilométeres kerülőt megtenni, hogy bejuthassanak Libériába.

A szervezet adatai szerint a november 28-i elnökválasztások után kitört erőszakcselekményekben a nyugat-afrikai országban mintegy kétszáz ember vesztette életét, és fennáll annak a veszélye, hogy a nyolc évvel ezelőttihez hasonló polgárháború robban ki, amely megingatja az egész nyugat-afrikai régiót.

Az elnökválasztás után a hivatalban lévő elnök, Laurent Gbagbo és kihívója, az ellenzéki Alassane Ouattara is győztesnek nyilvánította magát. Az ENSZ, az EU és az Afrikai Unió is elismerte Ouattara győzelmét, de Gbagbo nem hajlandó átadni a hatalmat. A két politikus szembenállása erőszakot szült Elefántcsontparton.